Dr. Margócsy József születésének 100. évfordulója alkalmából emlékünnepséget tartottak
Margócsy 100!

Dr. Margócsy József városunkban született 1919. április 8-án. Pedagógus családból származott, nála más pályának még a gondolata sem merült fel. Középiskolai oktató lett, majd 1962-től a Bessenyei György Tanárképző Főiskola docense, főiskolai tanára, sőt ő alapította meg a Magyar Irodalom Tanszéket, majd az intézmény főigazgató-helyettese, később főigazgatója is volt.

Nyugdíjba vonulása után óraadó tanár maradt a főiskolán. A '90-es évek elejétől pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megye levéltárában helytörténeti szaktanácsadóként, kutatóként is tevékenykedett.

Neve fogalommá vált Nyíregyházán

Dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese kiemelte:

Margócsy József éveken át vezette ezt az intézményt, nagyon sokan ismerik nemcsak itt, hanem az intézmény falain kívül is. Az ő neve fogalommá vált Nyíregyházán, nagyon sokan Jocó bácsiként emlékeznek rá. Úgy gondoljuk, hogy meg kell ünnepelni méltóképpen az ő 100 éves születési évfordulóját és ennek tiszteletére egy táblával kívánunk emléket állítani az ő nevének, nagyságának.

Kollégák és tanítványok együtt emlékeztek

A tábla avatásra többek között rokonok, valamint egykori tanítványok, kollégák is érkeztek. Dr. Minya Károly a Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet igazgatója elmondta:

Nagyon fontos, hogy megismertessük a hallgatókkal Margócsy József tanár úrnak a nevét és az Intézet ehhez úgy is segít, hogy tavaly megalapította a Margócsy József-díjat, amelyet minden tanévzáró ünnepségen osztunk ki irodalomból a legjobb hallgatónak és ilyenkor röviden az életútja is elhangzik, tehát a jövő generáció, a mi hallgatóink is megismerik Őt és így ők is érzik, tudják majd, hogy az elődeinkre mindig emlékeznünk kell.

„Ha valaki jelentőset alkot, az az életen túlmutat!”

A táblát az egyetem rektorhelyettese, a Magyar Nemzeti Levéltár Megyei Levéltárának vezetője és városunk alpolgármestere leplezte le. Dr. Ulrich Attila elmondta:

Amikor a pályámat kezdtem és ide kerültem Nyíregyházára, akkor Ő már nyugdíjban volt, emlékszem a kis barna munkaköpenyére! Akkor, a '90-es évek közepén a levéltár és a múzeum egy helyen volt – és mindig szorgosan dolgozott, majd megírt egy olyan művet, Utcák, terek, emléktáblák címmel, amely alapmunkaként most már a fiatalokat is arra sarkallhatja, hogy azt kiegészítsék és olyan maradandó dolgokat tegyenek le az asztalra, amit például Margócsy József. Ha valaki jelentőset alkot, az az életen túlmutat! Margócsy József emblematikus figurája, embere volt Nyíregyházának, az egyetemnek és a levéltárnak is!

Dr. Margócsy József munkáját megannyi kitüntetéssel, többek között díszpolgári címmel, Apáczai-Csere János- és Toldy Ferenc-díjjal is elismerték. Mindenki Jocó bácsija 2013. július 9-én hunyt el; az emléktáblát születésének 100. évfordulója alkalmából állíttatta a Nyíregyházi Egyetem.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés Dr. Margócsy Józsefre