Donornak jelentkeztek, hogy megmentsék koronavírusos kollégájukat
Fotó: Kovács Attila, Semmelweis Egyetem

Még mindig romlik a járványhelyzet, Magyarországon naponta több ezer új fertőzöttet azonosítanak, és a kórházban kezeltek száma is nő. Mivel a betegségnek még nincs teljesen hatékony gyógymódja, és az egész világon, így hazánkban is sokan életveszélyes állapotban vannak, számukra jelenthet segítséget a vérplazma-terápia. Nyíregyházán eddig kicsivel több mint félszázan jelentkeztek donornak.

A vérplazma-terápia lényege, hogy aki átesett a koronavírus-fertőzésen, annak nagy valószínűséggel a szervezete ellenanyagot termelt a vírus ellen. Ezért, hogyha kellő mennyiségű ellenanyag van a vérplazmájában, akkor plazmaadással tud segíteni azokon, akik most súlyos betegek. Az Országos Vérellátó Szolgálat folyamatosan hívja és várja a gyógyultak jelentkezését. Megkeresésünkre elmondták, Nyíregyházán eddig 53-an jelentkeztek úgynevezett konvaleszcens plazmaadáshoz, végül 10-en lettek alkalmasak rá.

Ha Ön COVID-19 koronavírus-betegségből gyógyult, egészségesnek érzi magát, még nincs 60 éves és kedvet érez a konvaleszcens plazmaadáshoz, akkor a következőket kell tennie:

1.        Gondolja végig, hogy a gyógyulása – vagy ha nem voltak tünetei a pozitív eredményű COVID-19 vizsgálat óta – eltelt-e három hét.

2.        Ellenőrizze, hogy rendelkezik-e olyan dokumentummal, ami igazolja vagy alátámasztja, hogy valóban átesett a COVID-19 betegségen.

3.        Készítse össze az iratait (személyi igazolvány/lakcímkártya/tajkártya, „érvényességi idővel” rendelkező védettségi igazolvány vagy koronavírus-vizsgálati eredmény).

4.        Válasszon egy tetszőleges vérgyűjtési helyszínt.

5.        Táplálkozzon szokásai szerint, ha gyógyszert szed, ne hagyja abba.

6.        Jelenjen meg a kiválasztott vérgyűjtési helyszínen előzetes mintaadásra.

7.        A minták leadása után más teendője nincs.

8.        Szíves türelmét kérjük munkatársunk jelentkezéséig (telefon/e-mail), aki legkésőbb 10 napon belül tájékoztatja a vizsgálatok eredményéről.

9.        Ha az előzetes vizsgálatok eredményei megfelelőek, akkor munkatársunkkal konkrét időpont és helyszín egyeztetésére van lehetősége a plazma levételére.

10. Kérjük, jelentkezzen az egyeztetett időpontban és helyszínen plazmaadásra.

 

Napi 60–80 jelentkező

– Országosan eddig mintegy 1700 ferezist végeztünk, ami körülbelül ugyanennyi beteg életének a megmentéséhez jelentett segítséget. A járvány második hulláma után átmenetileg a jelentkezők számában visszaesést tapasztaltunk, de felhívásunknak köszönhetően az aktivitás egyre nagyobb, napi 60–80 jelentkezőt regisztrálunk. Nyíregyházán eddig 53-an jelentkeztek, ebből 10-en lettek alkalmasak, reméljük, ez a szám gyarapodni fog. Rendkívül szép példája az igaz emberségnek, hogy nemrégiben egy nyíregyházi, konvaleszcens plazmával kezelt beteg munkatársai közül 22-en jelentkeztek mintavételre.