Dohánytermelői Nagygyűlést tartottak ma Nyíregyházán, a VMKK-ban!
Fotó: Illusztráció

A magyar mezőgazdaság és a hazai dohánytermesztés kihívásairól is szóltak a mai Dohánytermelői Nagygyűlésen. Az előadásokkal színesített szakmai találkozót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége rendezte meg, elhangzott, az október 8-ai fagy megállította a betakarítást, jelenleg a feldolgozás és az értékesítés van folyamatban.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége 1999. október 21-én alakult meg Nyíregyházán. Hétfőn lesz 20 éves a Szövetség, ennek tiszteletére tartottak pénteken, közösen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával Dohánytermelői Nagygyűlést. Többek között a magyar mezőgazdaság és a hazai dohánytermesztés kihívásairól is szóltak a Váci Mihály Kulturális Központban tartott rendezvényen. Elhangzott, térségünkben található a hazai dohánytermő területek mintegy 80%-a. Több ezer család él az ágazatból – ezért is fontos, hogy jó minőségű termés legyen évről-évre. Bényei Illés, a Szövetség elnöke elmondta:

Sajnos volt egy fagy október 8-án, ami megállította a betakarítást, így jelenleg a feldolgozás és az értékesítés van folyamatban. A legfrissebb információk szerint túl vagyunk a leszerződött mennyiség több mint 50%-ának az értékesítésén. Úgy látszik, hogy várhatóan a leszerződött mennyiség az megtermett és értékesítésre is kerül.

A rendezvényen nemcsak dohánytermelők vettek részt, jelen voltak a felvásárlók, a dohány- és cigarettagyárak, a fermentálók képviselői is. Fekete Tibor, az ULT Magyarország Kft. agronómiai igazgatója azt mondta:

Szeptember 16-án kezdtük el az idei Virgina-felvásárlásunkat. 1680 tonnánál tartunk jelen pillanatban, 3360 tonnát szerződtünk le – úgy gondoljuk, hogy ezt a mennyiséget meg fogjuk vásárolni, alapáraink körülbelül 15%-kal emelkedtek az elmúlt évhez képest.

A Dohánytermelői Nagygyűlésen szóltak még az európai ágazatközi érdekvédelmi feladatokról, valamint a köztestület jelentőségéről is.