Díszpolgár lett a főorvos

Szilassy Géza, Nyíregyháza új díszpolgára négy évtizede dolgozik a megyei kórházban. 20 évig sebész, érsebész volt, majd új területen, a rehabilitációs osztályon próbálta ki elhivatottságát, rátermettségét. 2001-től kórházunk Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályát vezeti a főorvos. Regionális EU-s pályázatok szakmai vezetője volt, emellett civil szervezetek alapítója, támogatója. Ő szervezte meg a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére készült szobor felállítását.

Dr. Szilassy Géza több évtizede elhivatott az orvosi szakma iránt. 1983-ban szerezte meg orvosi diplomáját a Debreceni Orvostudományi Egyetemen, „summa cum laude” minősítéssel. Kitűnő tanulmányi eredménye, érdeklődése és tehetsége révén adatott meg neki, hogy az egyetem klinikáján maradhasson, de ő a rögösebb utat választotta, jelen lenni és bizonyítani szülővárosában. Orvosi pályája kezdetétől 1998-ig sebész-érsebész adjunktusként dolgozott a megyei kórház II. Sebészeti Osztályán, majd lehetősége nyílt kipróbálni tudását és rátermettségét egy igazi, kihívásokban bővelkedő területen, a rehabilitáción. Ezzel egy időben megkezdte felkészülését a szakvizsgára, emellett egészségügyi szakmenedzseri oklevelet is szerzett – kaptuk a tájékoztatást az augusztus 20-án, a díjátadó ünnepségen elhangzott laudáció nyomán.

"Vannak az életben komoly döntést igénylő kérdések, és vannak személyes jellegű döntések. Ez is ilyen volt " – fogalmazott a főorvos. A sebészetet az adott körülmények között nem tudta végezni. Úgy döntött, hogy marad Nyíregyházán, és itt felvállal egy másik szakmát. De vajon álmodik-e még a szikével, és milyen jövőt lát az új területen?

„A rehabilitációnak óriási jövője van, de visszatérve a kérdésére, igen. Nagyon sokszor szoktam álmodni a műtétekkel. Éppen most gondolkodtam el azon, hogy 40 éve dolgozom a kórházban. Itt kezdtem, és remélem, itt is fogok végezni. 20 éve dolgozom a rehabilitáció területén, és 20 évet dolgoztam a sebészet területén. A sebészet és az érsebészet területén. Igen komoly, nagy jövője van a rehabilitációnak. Éppen a minap hívott fel a főigazgató főorvos úr, és nagy meglepetésként ért minket, hogy olyan roboteszközöket fogunk kapni az osztályra, ami már a 21. sz. robottechnikáját idézi”

– fogalmazott a nyíregyházi díszpolgár, dr. Szilassy Géza osztályvezető főorvos.

Nem járógépről, ennél sokkal komolyabb technikáról van szó, melyek kezelésére szakembereket kell képezni, hiszen jelentős szakmai tudást igényel a velük való gyógyítás. Szilassy főorvos már jóval korábban megjelent a közéletben, és mind a mai napig részt vesz civil szervezetek működtetésében, népszerűsítésében. Az egyik egy szakmai egyesület, a másik a Periférián Alapítvány, melynek ő maga volt az alapítója.

„A közéletiségem már a rendszerváltás idejéből származik. Én 1990-től ’94-ig Nyíregyháza országgyűlési képviselője voltam a II. sz. körzetben. Aztán tovább folyt ez a közéleti tevékenységem, és 2014-ben azt mondtam, hogy ennyi elég, nem tudom folytatni tovább. Másfajta közéleti életet folytattam, és 2009-től vagyok a Periférián Alapítványnak az elnöke. Ez egy régi közművelődési alapítvány. Felvállalja azokat a civil kezdeményezéseket, melyek a megyében, különösen a városban alkalmasak arra, hogy a polgári társadalmat megteremtsék. A könyvkiadástól kezdve a különböző történelmi tanulmányok, előadások, civil demonstrációk szervezése áll a középpontban”

– folytatta az új díszpolgár.

Többéves munkája nyomán készült el a Széchenyi utca elején a Kommunista diktatúra áldozatainak emlékműve. Emellett bábáskodott a Lépésről lépésre Rehabilitációs Egyesület megszületésénél is. Sajnos nagy eredményekkel nem dicsekedhetnek, pedig a civil társadalom sokat tehetne a betegek gyógyulásáért és továbbgondozásukért.

Kapcsolódó galéria

Államalapítás – Új kenyér szentelés