Disznótoros fesztivál – Szombaton reggel 6.30-tól várják a vendégeket
Fotó: Illusztráció

Szombaton újra lesz disznótoros fesztivál a múzeumfaluban! Nagy óvatossággal, a koncertek és a zenés-táncos részek elhagyásával ismét megszervezik a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivált, amely egyben a XX. Nemzetközi Böllérverseny is lesz, február 19-én, szombaton. 

Az idei disznótoros fesztivál a gasztronómiáról szól majd, fellépők és színpadi programok nélkül. A rendezvényt díjmentes belépéssel lehet majd látogatni, különösebb korlátozások nélkül. A disznótoros ételeket kínáló rendezvényre pedig ingyenes buszjáratok is indulnak majd Sóstóra reggel 6 és délután 3 óra között.

Busócsoport, alakoskodók, népzenészek

A pandémiás helyzetet figyelembe véve nem lesznek zenés programok, viszont a farsangi hagyományokra és a népzenére nagyobb hangsúlyt fektetünk. Sikerült Mohácsról egy hagyományőrző csoportot ide hozni, jönnek a panyolai hagyományőrzők, és itt lesz 300 népzenész, akik megörvendeztetik az embereket. Arra kérek mindenkit, hogy mivel a fesztivál ingyenes és ingyenes buszjáratok is vannak, mi nagy tömegre számítunk, így mindenki, aki ki akarna jönni, gondolja meg az egyéni és a társaival kapcsolatos felelősségét is.”

A fesztiváli hangulatról a helyi termelők vásári forgataga, a népi játszótér is gondoskodik majd, sőt, idén először a legtávolabbról érkező látogató is díjat vehet át – tette hozzá dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.

Pandémiás helyzet a vendéglátásban

2022-ben is a pandémia határozta meg a turizmus-vendéglátás területét. Nehezen indult az év, de Nyíregyháza egy óriási lépést tett annak érdekében, hogy a 80–90 napra korlátozódott turizmust kiszélesítse – erről már Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke beszélt a programot ismertető sajtótájékoztatón, ahol az is elhangzott, hogy a versenyzők legalább 10 ezer adag étellel készülnek a kilátogatók számára, amelyeket egy 500 forintos jegy ellenében lehet majd megkóstolni, az elkészült finomságokat pedig a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség zsűrije fogja értékelni.

A szövetség már az első perctől kezdve delegálja a zsűrit, és a kivéreztetéstől egészen az állat saját magába való betöltéséig végigkísérik a folyamatot, és nemcsak kísérik, hanem főznek és kóstoltatnak, kóstolójegy ellenében bárki, aki erre jár, megízlelheti a mangalicából készült dolgokat, amelyek hozzátartoznak a magyarsághoz, a nyírségi emberekhez, a történetükhöz, történelmükhöz.”

Szúrás és feldolgozás

Szombaton reggel 6-kor már elindulnak az első ingyenes buszjáratok a múzeumfalu irányába a Vasútállomástól, fél 7-kor pedig kezdetét veszi a fesztiváli program. A zsűri értékeli majd a csapatmunkát, a böllérek szakértelmét, a hús előkészítését, végül pedig díjazzák a legjobb elkészült ételeket is.

6.30-kor az Árpád faluban egy központilag kijelölt helyen kezdődik a kábítás, kivéreztetés, ezt követően minden csapat ott fogja megtisztítani a disznót, és hasítást követően mennek vissza saját portájukra, ahol a további feldolgozás is zajlik. Zsűrizés alá kerül a májas hurka, a véres hurka, kolbász és toroskáposzta, de nagyon sok csapat készül menüsorokkal, ami azt jelenti, hogy levest is visznek a zsűri elé, illetve desszertet is készítenek” – mondta Támba Miklós főszervező, a Napkorona Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Tévhitek és tudnivalók a sertéshússal kapcsolatban

A versenyzők ellenőrzött körülmények közül származó mangalicákat fognak feldolgozni a IV. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és egyben a XX. Nemzetközi Böllérverseny keretében. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének képviselője a sajtótájékoztatón elmondta, számos tévhit él a sertéshússal kapcsolatban. Erről Papp Csaba, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének tenyésztésszervezője beszélt televíziónknak.

Az, aki kimegy most erre a böllérversenyre, nyugodtan fogyaszthatja a mangalicából készült termékeket. A néphiedelem szerint a mangalica koleszterinszegény, ezt összehasonlítják az olívaolajjal is, amely rossz irányba viheti el a vélekedést a mangalicával kapcsolatban. Az, aki mértékkel fogyasztja a mangalicazsiradékot, -szalonnát, annak különösebb problémát a koleszterinszintjében nem fog gondot okozni.”

Ingyenes buszjárat a fesztiválra

A rendezvényen tehát a mangalicatermékek mellett pálinkákat és forralt borokat is lehet majd kóstolni, így a szervezők ingyenes buszjáratokkal segítik a kilátogatók közlekedését a fesztivál helyszínére. A járatok reggel 6 és délután 15 óra között félóránként indulnak a vasútállomásról a múzeumfalu irányába, a Krúdy Vigadótól pedig 10 órai kezdettel óránként indulnak vissza a Vasútállomás felé, egészen este 6 óráig.