Digitális Nyílt Nap a Nyíregyházi Törvényszéken

A Digitális Nyílt Nap elnevezésű országos rendezvény-sorozat keretében Nyíregyházán e napon mutatták be az érdeklődők részére a XXI. századi bíróságon tervezett és már megvalósult technikai újdonságokat.
Dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke ünnepélyes köszöntőjében kiemelte a digitális fejlesztések jelentőségét, melyek alkalmazása nagymértékben elősegíti az ügyfelek bírósághoz történő hozzáférését, valamint a bírák időszerű ítélkezését. Beszédében kiemelte azt, hogy aki ma a bíróságokkal kapcsolatba kerül, azt tapasztalhatja, hogy a bíróságok informácó-technológiai felszereltsége élvonalbeli. Az elnök asszony ismertette a felállított standokon megtekinthető technikai újításokat: a jogi beszédfelismerő szoftver, távmeghallgatás, a képzéseket digitalizáló új megoldások, illetve az e-akta előnyeit. Hangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az Országos Bírósági Hivatal ezidáig példátlan méretű eszközbeszerzést hajtott végre annak érdekében, hogy a bírákat korszerű informatikai eszközökkel lássa el. A Nyíregyházi Törvényszéken a mai napon vehették birtokba a bírák a mobil eszközöket.

A rendezvényen az Országos Bírósági Hivatal elnökének képviseletében dr. Kékedi Szabolcs elmondta, hogy a program célja a már meglévő elektronikus bírósági folyamatok és ügyintézés további fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy a magyar bíróságok az elektronizálások tekintetében kiemelkedő helyen szerepelnek az Európai Unió bíróságai között egy felmérés alapján. Kiemelte a Digitális Bíróság projektben megvalósuló informatikai alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik a bírósági iratokba távolról történő betekintést. Az e-akta elvnevezésű alkalmazással az ügyfelek a nap 24 órájában, online betekinthtnek a bírósági irataikba. A OBH elnökének további célkitűzése eredményeképpen ma már országos szinten megvalósulhat az, hogy minden bíró – a saját igényeinek megfelelően kiválasztott – mobil informatikai eszközön tértől függetlenül végezze munkáját.

Dr. Fülöp Natasa, az OBH képviselője elmondta, hogy fejlődés messze túlmutat az informatikai eszközök beszerzésén, hiszen mindig ott van mögöttük az ember. XXI. századi bíróságot csak a professzionális, fiatal generáció igényeihez szabott képzési rendszer megvalósításával lehet építeni. A jövőben a magas színvonalú, időszerű ítélkezés biztosításának záloga az új generáció hatékony képzése, amely biztosítja, hogy a bírák a jövőben is maradéktalanul tudják teljesíteni alkotmányos feladatukat.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalnál már gyakorlatba ültetett digitális vívmányokat dr. Gégény Zoltán, a hivatal Hatósági Főosztályának vezetője ismertette. Ez alkalommal a törvényszék udvarára kitelepülő Mobil Kormányablaka (busz) a bíróság dolgozóit várta elektronikus ügyintézésre.

A megnyitó beszédeket követően a törvényszék elnöke és az OBH képviselői sajtótájékoztatót tartottak, majd a standok közös megtekintésére invitálták a sajtó képviselőit.

Az OBH által az Európai Uniótól a Közszolgálati Fejlesztés Operatív Programban (KÖFOP) elnyert támogatás eredményeként valósultak meg a technikai fejlesztések. A Nyíregyházi Törvényszéken négy olyan tárgyalótermet alakítottak ki, amely lehetővé teszi élő kép és hang továbbítását nagyobb távolságra lévő igazságszolgáltatási szervek között. Így lehetőség van többek között arra, hogy az ország egyik végén élő tanú utazás nélkül meghallgatható legyen egy távolabbi bíróságon. A legújabb technikai fejlesztés a beszédfelismerő és leíró szoftver, amely kiválóan alkalmazható a bírói munka során akár ítélet írásba foglalása, akár jegyzőkönyvek rögzítése céljából.

A digitális fejlesztések kiválóan illeszkednek a fiatal generáció igényeihez és képzettségéhez is, hiszen a jogi ismeretekkel kapcsolatos képzések elérhetők podcast és video formában is, valamint bevezették az e-learning képzési rendszert.
A nagy sikerű Digitális Bíróság projekt a bíróság történetének legsokoldalúbb fejlesztési programja, hiszen a szervezet működésének minden területét átszövi.


Forrás: Nyíregyházi Törvényszék