Digitális archívum az online könyvtárban – Nem maradtak érdekességek nélkül az olvasók

Digitális tartalmakat kínálnak olvasóiknak a Móricz Zsigmond könyvtár Helyismereti Archívumából, melyet egy több mint 19 millió forintos pályázat nyomán fejlesztenek.

 

A veszélyhelyzet idején zárva ugyan a Móricz Zsigmond könyvtár és valamennyi fiókintézménye, de minden korábbinál élénkebb a kapcsolat az online térben az olvasók és a könyvtárosok között. A napokban zárult a kortárs és kedvenc irodalmat népszerűsítő kvízjáték, de az intézmény Facebook-oldalán, illetve a Youtube-csatornáján gyerekeknek és felnőtteknek szóló programok, és a jövőben tervezett események szolgálják a könyvek barátait.

„Mivel zárva vagyunk, ezért igyekszünk online és a digitális térben mindenféle szolgáltatást nyújtani a használóinknak, olvasóinknak. Nemcsak saját adatbázisainkat népszerűsítve, de a kutatáshoz, tanuláshoz kapcsolódó mindenféle elektronikus adatbázisokat ajánlunk az érdeklődőknek. Elsősorban van a digitális archívumunk, amibe rengeteg helyismereti anyagot feltöltöttünk. Még nem teljesen, de egy digitalizálási pályázatnak köszönhetően a Kelet-Magyarország – és lapelődjei – 1945-től 2017-ig felkerült a honlapunkra, illetve a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei helyismereti gyűjteményünkben, a nyíregyházi képeslapok között, a Nyíregyházi Televízió archívuma, a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiójának archívuma, a Szabolcsi Szemle számai, és a történelmi Szabolcs-Szatmár és Bereg megye hírlapjai között tudnak olvasni. Ezek mind távolról és ingyen hozzáférhető adatbázisok. Kérjük is a kedves olvasókat, ha észrevesznek valamilyen cikket, videót, hanganyagot, ami teszik nekik, vagy szeretnének hozzászólni, írni róla nekünk, akkor küldjék el a Facebook-oldalunkra, és mi meg fogjuk jelentetni, tehát egy ilyen közös alkotásra szeretnénk invitálni olvasóinkat. Természetesen távolról elérhető honlapunkon és a könyvtári katalógusunkban tudnak keresni. Innen elektronikusan kölcsönözni még nincs mód, tehát látják az állományunkba bekerülő legújabb könyveket, de olvasni elektronikusan sajnos még nem lehet. Rengeteg elektronikus adatbázist ajánlottunk honlapunkon, Facebookon és lehetőség van különböző elektronikusan letölthető könyvekre, melyek otthon is olvashatóak és ingyenesen használhatóak.

Átrendezzük a rendezvényeinket az online térbe. Találkozhatnak írókkal, költőkkel, helyiekkel, de igyekszünk megszólítani országos írókat, költőket online, élőben. Különböző előadásokat akarunk közzétenni, tehát ez a munka folyamatos, illetve a stúdiónk kiépítése, mely az EFOP-os, közel 120 milliós pályázatunk vége. Most így a zárvatartás alatt tudjuk a háttér- és belső munkákat folytatni, nem beszélve arról, hogy teljes körű takarítás, portalanítás, raktárrendezés, selejtezés, állományellenőrzés és leltár zajlik, hiszen minderre most lehetőségünk nyílik mindamellett, hogy nagyon hiányoznak az olvasók” – válaszolta kérdéseinkre Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond könyvtár igazgatója.

A Móricz Zsigmond könyvtárban egy pályázat támogatásával folytatják a Helyismereti Archívum digitalizálását, online kézműves foglalkozásokat szerveznek és papírszínházat, virtuális kiállításokat készítenek, de szükség esetén a júniusi Ünnepi Könyvhét is ilyen formában jelenik meg az olvasók, érdeklődők előtt.