Diáknap – A honvédség is bemutatkozott a Bánkiban
Fotó: Trifonov Éva

A Magyar Honvédség is bemutatkozott a Bánki Donát Műszaki Technikum diáknapján, kedden. A műszaki végzettséggel rendelkező fiataloknak ez egyedülálló lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjék a harci járműveket és akár lehetséges pályájukként tekintsenek a honvédségre.

Nagy volt az érdeklődés a bánkis diákok részéről a honvédség járműbemutatóján. Főként tehergépjárművekkel lehetett megismerkedni, melyeket műszaki, mentési, szállítási feladatok során használnak. Emellett a sebesültszállító jármű is megjelent.

„Az MH Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár hajdúhadházi logisztikai zászlóalja, illetve műszaki százada van most itt főként kezelő személyzettel, tehát a fiatalok olyan katonákkal beszélgethetnek, akik napi szinten ezekkel a járművekkel dolgoznak” – nyilatkozta Márton Boglárka főhadnagy.

Amellett, hogy a diákok megismerkedhetnek ezekkel a technológiákkal, a honvédség számára fontos, hogy soraik között olyan fiatalok is megtalálják számításaikat, akik kiváló műszaki ismeretekkel rendelkeznek.

„A honvédség népszerűsítésében ezek a járművek egyébként kevésbé vesznek részt. Most azért vannak itt, mert egy műszaki profilú intézményről van szó. Tehát, ha a fiatalok úgy döntenek, hogy katonák lesznek, akkor ezekkel a járművekkel is találkoznak majd, de ezeket egyébként a mindennapi életben főleg szállításra, szállítmányozásra, mentésre használják például katasztrófavédelmi helyzetekben, illetve logisztikai szállítmányozás során” – tette hozzá Márton Boglárka.

A gépjárműbemutató mellett a Bánki épületében a diákok hadászati fegyverekkel is megismerkedhettek. A kitelepülés egyik célja, hogy a honvédség közelebb hozza a társadalomhoz a missziójukat, tevékenységüket. Az Acélkocka programra nemrég indult el a toborzás. Az egyéves kiképzés általában augusztus végén szokott kezdődni. Ide érettségivel rendelkező, 18–25 év közötti fiatalokat várnak, akikből akár hivatásos, műszaki területen szolgáló őrmester is lehet Debrecenben, Hajdúhadházon vagy Nyíregyházán.

Kapcsolódó galéria

Haditechnikai bemutató a Bánkiban