Diákmunkások a könyvtárban

A közösségi szolgálatos diákok mellett nyáridőben diákmunkások is segítik a könyvtárosok munkáját. Jól jönnek a dolgos kezek a szabadságos időszakban. A portától a Csiriptanyáig, a raktáraktól a feldolgozó osztályig sok helyen előfordulnak a fiatalok. A szolgálat ingyenes és önkéntes, a diákmunkát a költségvetés finanszírozza.

Évente 2–300 középiskolás diák is megjelenik a Móricz Zsigmond Könyvtárban, hogy részben vagy egészben itt töltse el a közösségi szolgálat 50 óráját. Nyaranta diákmunkásokkal erősödik a csapat. Középiskolások és egyetemisták egyaránt kedvelik az intézményt. Van, aki a tanulmányait gyakorolja élesben, mint a fiatalember is, aki a Debreceni Egyetemen informatikus könyvtárosnak készül, és itt szeretne majd a végzés után dolgozni.

 

-Én most a feldolgozó osztályon vagyok, egyébként ezt is tanultam az előző félévben, úgyhogy kapóra jött gyakorlásként. Állományapasztásnak hívjuk ezt. Vagy kitöröljük, amire már nincs szükség, vagy regisztráljuk az új könyveket. Itt először dolgozom, a bérem pedig albérletre fog menni, egyértelműen albérletre – fogalmazott Kövér László, a Debreceni Egyetem hallgatója.

 

Az állami támogatás révén a könyvtár már több éve a diákmunkások egyik bázisa. Emellett közel félszázan töltöttek, töltenek itt heteket, hogy végezzenek a kötelező szolgálattal, mások a zsebpénzt, vagy egyéb fizetnivalót keresik meg a vakáció idején.

 

-Júliusban már 31 diák volt, augusztusban 14 diákot fogadunk. Különböző feladatokat adunk nekik, amit el tudnak végezni. Pl. a portán, a ruhatárban is szolgálatot teljesítenek, de a feldolgozóban, a raktárakban és a különböző részlegekben, illetve a fiókkönyvtárakban is ellátják a feladatot. A fizetést az állami támogatás biztosítja, bruttó 150 ezer forintot kapnak a diákmunkások – tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

 

A diákoknak talán a zsebpénz miatt vonzó a nyári munka, miközben megismerik a dolgos hétköznapokat, megtanulnak alkalmazkodni a kollégákhoz. Nemcsak társaikkal, hanem a felnőttekkel is szót értenek.

 

-Könyvtárba jöttem diákmunkára, mert szerettem volna egy kis zsebpénzt félretenni magamnak, hogy ne a szüleimhez kelljen fordulni. Igazából itt, a könyvtárban vannak különböző feladataink. Nekünk kiadtak egy érdekes feladatot. Tik-tok videót kell csinálni, népszerűsítsük a fiatalok körében a könyveket. Fent megtalálható a kuckó, ahova új gépeket hoztak, és hétfőn lesz egy előadás az influenszerré válásról. Számomra ez is érdekes– mesélte Tóth Dorina.

 

Azt mondja Horváth Hanga Emese, hogy ő másodjára van diákmunkán. Először a művelődési házban volt, most a könyvtárban. A dolga az, hogy a garázsvásárra előkészítse és rendszerezze a könyveket. A pénzből zsebpénz lesz, elteszi, ha szükség lesz rá.

 

A diákmunkásokat fogadó önkormányzat, és annak intézményei a könyvtáron túl a múzeumfalu, a fürdő és óvodák, vagy a színház is lehetőséget nyújt a nyári foglalkoztatásra. És többnyire ezek az intézmények is fogadják a közösségi szolgálatosokat a tanév idején. A könyvtárban például segítenek a Csiriptanyán a kézműves foglalkozáson, vagy olyan eseményeken, ahol kitelepülnek, jól jönnek a segítő kezek az olvasók között. Nem mellesleg segítik az információk megjelenését a könyvtár közösségi oldalain.