Diákmunka. Pénzt és tapasztalatot gyűjtenek a fiatalok a nyári munka közben.

A Polgármesteri Hivatal, illetve a város közintézményei a nyáron 375 diákot foglalkoztatnak, húsz napos időszakra, a minimálbér arányos összegéért. A második turnus augusztus 27 – ig tart, tehát van módjuk a fiataloknak kevés pénzt gyűjteni a szeptemberi iskolakezdés előtt.

Idén is megszervezték városunkban a középiskolások, illetve a felsőoktatásban tanuló fiatalok nyári munkalehetőségét a Polgármesteri Hivatalban. Két turnusban, július 5 – től 31 – ig, illetve augusztus 2 – 27 – ig kapnak még feladatot a tanulók és a főiskolai, egyetemi hallgatók.

„Az önkormányzat és intézményei 375 diákot tudnak a nyári időszakban foglalkoztatni. Ez 6 órás munkarendet jelent a Polgármesteri Hivatalban, négy óvodában, az Egészségügyi Alapellátásnál, a művelődési központban, és más intézményekben tudnak elhelyezkedni a 16 – és 25 év közötti nappali tagozatos diákok .”- tájékoztatott Majláth Nándorné, szervező titkárnő.

Adminisztratív és szakirányú feladatokat is elláthatnak. Az óvodákban például nagyon szeretik a kicsinyek a kedves fiatal lányokat, akik partnerek a játékban és a mesékben. A múzeumban, múzeumfaluban részt vesznek a leltárkönyvek digitalizálásában, tisztítják az ásatáson gyűjtött tárgyakat, a tereprendezés segítői, vagy a teremőrök partnerei a látogatók tájákoztatásában.

A hivatal másfajta lehetőséget kínál. Itt adatgyűjtés, informatikai feladat vár a diákmunkásokra. A Kulturális Központban és a Könyvtárban is a napi munka részesei a fiatalok.

„Homoki Gréta Líviának hívnak, és most kezdem meg a tanulmányaimat a Nyíregyházi Egyetemen, gazdálkodás és menedzsment szakon Suámomra fontos volt, h ilyen helyen tudjak elhelyezkedni, mivel a jövőben HR területen szeretném folytatni az életemet, emiatt szerettem volna hasonló munkákba belelátni.”

„Nagy Dávid vagyok, én a Wesselényi Miklós Szakgimnáziumba járok. Érettségi előtt állok. Én még nem terveztem el, hogy hol fogok dolgozni, ezért jöttem ide információkat gyűjteni, és ha megtetszene, akkor tovább tanulni ezen a területen.”

A diákpénztárcákat nem terheli meg túlságosan a fizetés, de jól jöhet egy kirándulás, vagy rövid nyaralás, esetleg az iskolai tanszerek költségeinek pótlására.

„A 6 órás munkáért a diákok 75 ezer forintot kapnak. Ez húsz munkanapra vonatkozik, mely megfelel a minimálbér összegének. „ - folytatta Majláth Nándorné.

Igazgatás – és programszervezés, egészségügyi dokumentáció, pedagógia, arhiválás, informatikai gyűjtőmunka. Nagyjából ilyen feladatot kapnak tehát a diákok a nyári munka idején. De ami ennél fontosabb, tapasztalatot szereznek, és megélik a felnőtt világ emberi kapcsolatait, mely nem lesz haszontalan későbbi életükben.