Tanévkezdet előtt - A város szociális irodáján már készülnek a szeptemberre.

Bő két hét múlva indul a 2021–22-es tanév. Ennek előkészületei már napi szinten adnak feladatot az önkormányzatnál. Több mint 30 millió forintos összeggel támogatja a költségvetés az iskolába induló kis- és nagy diákokat. Mintegy 12 milliót fordítanak tanszertámogatásra. A felsőbb iskolásoknak két ösztöndíj-pályázatot is hirdetnek.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak ősszel egyszeri 6 ezer forintot kapnak, és jogosultak a helyi autóbusz-közlekedési támogatásra, a valamennyi alsó tagozatos diáknak járó tanszercsomag mellett. A statisztika szerint 4588 kisiskolás részesül ebben a kétezer forintos ajándékban.

Több segítséget készítünk elő a családoknak, illetve a szülőknek. A klasszikus, a kisiskolásoknak, alsó tagozatosoknak a tanszercsomag támogatása, emellé társul a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők köre, akik hatezer forint pénzbeli támogatást kapnak. Augusztus 25. után érdemes a postást figyelni, mert azt a Magyar Posta kézbesíti. Különleges esetekben, segítvén a mobilitást, hogy senki ne ragadjon le a lakóhelyeknél, a rászorulóknak 50 vagy 80%-os bérlettámogatást tudunk nyújtani ahhoz, hogy ne legyen az iskolaválasztásnak gátja, hogy hogyan jutnak el a gyerekek az iskolába. Fontos, hogy igyekezzünk megkönnyíteni a családoknak az iskolakezdést. Tudjuk, hogy ez a klasszikus toposz, hogy ez mindig nagyon sokba kerül” – nyilatkozta Jászai Menyhért alpolgármester.

Nemcsak a kisiskolásokra, a nagyobb diákokra is gondol az önkormányzat. Ismét meghirdetik a Bursa Hungarica Ösztöndíjat és a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány támogatását is, melyről a város hivatalos honlapján tájékozódhatnak. Az igénylők innen értesülhetnek a határidőkről és a jelentkezés feltételeiről. Általában senkit nem szoktak visszautasítani. A felsőoktatásban tanulók pályázata mellett tisztázta az alpolgármester a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény fogalmát is.

Érdemes a szülőknek családsegítőhöz, akár a szociális osztályhoz fordulni, ha valaki úgy érzi, hogy az ő anyagi körülményei olyanok, hogy erre rászorul. A jogosultságot a jegyző egy határozatban állapítja meg, de ez egy folyamat, ezt kérvényezni kell, és vizsgálják a család anyagi helyzetét. Amikor a jegyző megállapítja, az egy évre szolgál. Ez lehet belépő a pénzügyi támogatásokhoz, a különböző táborozási kedvezményekhez, és az étkezésnél is figyelembe vesszük. Ez tehát ad egy lehetőséget a szülőknek, hogy milyen támogatási formát vehetnek igénybe az új tanévben” – tájékoztatott az alpolgármester.

Hiábavaló bosszankodás, amikor azt gondolják a családok, hogy jogosultak lennének a kedvezményre, mégsem kapják. Ismét hangsúlyozzuk, a kérelmet a város jegyzőjéhez kell benyújtani, folyamatosan, határidő nélkül.