Diákmunka – Nyáron leginkább a pénzkereset miatt néznek munkalehetőség után a diákok
Fotó: Illusztráció

Több száz diák foglalkoztatására nyílik lehetőség a megyében is a nyári diákmunka keretében a következő két hónapban. Munkahelyenként változó a diákmunka hossza, és az érte járó fizetség is. A havi 8 órás munkáért 150 és 195 ezer forint között lehetséges. Ehhez azonban mindenkinek regisztrálni kell a Járási Hivatalok Foglalkoztatási irodáiban.

 

Jó egy hete lehet már jelentkezni a nyári diákmunkára, melynek egyik feltétele, hogy ne legyen más foglalkoztatási jogviszonya a fiatalnak. Újabb fontos feltétel, hogy a lakóhely szerinti Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályán regisztrálni kell a diákmunkára. Ez a támogatott foglalkoztatási forma a nyári szünet két hónapjában lehetséges a 16 és 25 év közötti fiatalok számára.

„Nagyon fontos, hogy csak nappali tagozatos diákok részesülhetnek a diákmunkában. A területek, ahol dolgozhatnak, az az önkormányzati diákmunka. Ide tartoznak az önkormányzati intézmények is, tehát óvodák és iskolák, stb. Itt 6 óra lehet a maximális időtartama a napi foglalkoztatásnak. A másik nagy terület a turisztika, vendéglátás és mezőgazdaság. Ott 8 órában lehet foglalkoztatni a diákokat” – nyilatkozta a Nyíregyházi Járási Hivatal hivatalvezetője, dr. Galambos Ildikó.

A munkáltató dönti el, hogy ebben a meghatározott időbeli és pénzügyi keretben hány részre osztja a lehetőséget. Nyilván a munka jellegétől is függ, hogy mit kíván a feladat, hosszabb távra betanított munkást, vagy a mindig frissebb munkaerőt. Közismert, hogy Nyíregyházán kedvelt a strand, a múzeumfalu, másoknak az óvodai vagy bölcsődei feladatok a kedvesebbek. Nem mellesleg számít a fizetés is.

„Meg kell különböztetni, hogy ha van valamilyen szakképzettségük, akkor a napi 6 órai foglalkoztatás 195 ezer forintos fizetéssel jár. Ha napi 6 órától kevesebben foglalkoztatja a munkáltató, akkor arányosan csökken az összeg. Ha nincs szakképzettség, akkor 150 ezer forint az egy hónapra jutó teljes 6 vagy 8 órás foglalkoztatás bére” – tájékoztatott a juttatásról dr. Galambos Ildikó.

Ne tévesszen meg senkit a középiskolások kötelező közösségi szolgálata, mely ingyenes, és az érettségi feltétele, illetve a nyári diákmunka, melyért fizetés jár! Annyi a közös bennük, hogy most nyáridőben szerencsés mindkettőt végezni.