Delila bemutató: négy év után bekerült a darab a kőszínházba

Négy év után ismét műsorra kerül Nyíregyházán Molnár Ferenc vígjátéka, a Delila. A keserédes történet szereplője a szerelem, mely aztán vágyakozik és megcsalatik. De mint a vígjátékhoz illik, boldog vége lesz. A darab házaspárját a színészpár, Kosik Anita és Gulácsi Tamás alakítja. A szeptember 9-ei bemutató rendezője Mohácsi János volt.

Talán 2019 nyarán, a Szabadtéri Színpadon egy alkalommal láthatta már a közönség Molnár Ferenc bűbájosnak titulált vígjátékát, a Delilát. De a tervekkel ellentétben nem került műsorra a kőszínházban. Most ismét elővették a darabot, és ezúttal is Mohácsi Jánosra bízták a rendezést.

„Nagyon egyszerű oka volt, hogy nem került be a kőszínházba, mert a premier napján a Molnár örökösök letiltották. Úgy érezték, hogy túl durván nyúltunk bele az anyagba. Akkor én elküldtem Parti Nagy Lajosnak az eredetit, meg a mi verziónkat, és azt mondta, hogy a miénk sokkal jobb. Én ezzel megbékéltem. Ugye, most jártak le a Molnár jogok január 1-jén, úgyhogy mostantól minden színház vadul játszik Molnárt. Ha végignézitek a színházak munkarendjét, mindenhol van Molnár a műsoron, hiszen innentől jogdíjmentes, és nem tudnak az örökösök beleszólni, ha az ember belenyúl az anyagba”

– fogalmazott a Jászai-díjas rendező.

Miért is fogadta el Mohácsi a felkérést? Nem szereti a kudarcokat, vagy olyan fontosnak látja ezt a történetet, amit nem szabad elengedni? 

„Minden történet fontos, ha van történet. A Hamlet története se egy mai dolog, meg a János vitéz se, meg a Bánk bán se, vagy a Kulcskeresők se. Ezek ilyen kulturális toposzok, amikkel kell foglalkozni, és mindig új véleménye kell legyen róla mindenkinek, különben bizonyos generációk lemaradnak róluk

– tett hitet a Delila mellett Mohácsi János.

A Delila témája örök, a szerelem. A férfi és nő kapcsolata. A vágyakozás, a megcsalás, az elválás, egy keserédes történet. De vajon mi benne a súlyosabb, a keserű, vagy az édes? Vélhetően a néző lelkiállapotától függ, hogy melyik oldalt érzi erősebbnek. Na, nem bízzuk ezt a nézőre, ezt mi elintézzük, hogy ő mit érezzen – fogalmaz a rendező. Valamilyen szinten happy end a vége, de úgy véli, nincs olyan happy end, amiben ne bujkálna valami kis bánat, kivéve a cukros hollywoodi filmeket. Az előadást három felvonásban játsszák, a rendező szerint ezt követeli meg a történet. A ’30-as években, egy autós csárda belső terében játszanak a színészek. Azok, akik egyszer már találkoztak a darabbal. A házaspárt a színészpár, Kosik Anita és Gulácsi Tamás alakítja. A csapos Horváth László Attila. István István és Rák Zoltán is megtartotta szerepét. Egy új színész, Szabó Nikolett tűnik fel a színen, hiszen Józsa Bettina már elszerződött Nyíregyházáról.

fotók: Móricz Zsigmond Színház / Tary Patrícia