Csütörtökön kezdődik a legidősebbek oltása, már megérkeztek az oltóanyagok a megyébe

Háziorvosoktól és kórházi oltópontokon kaphatják meg a vakcinát az oltásra regisztrált legidősebbek a hét második felében, miután az egészségügyben dolgozók és a szociális otthonokban, idősotthonokban lakók és gondozóik kampányszerű oltása megtörtént Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Román István kormánymegbízott, a Megyei Védelmi Bizottság elnöke ismertette: minden háziorvost levélben kerestek meg, arra kérve őket, hogy az oltásra regisztrált legidősebb, 90 év fölötti pácienseik közül 6-6 olyan személyt válasszanak ki, akik szállíthatók. Ők a következő napokban a kórházi oltópontokon fogják megkapni a Pfizer-BioNTech vakcinát. Az oltások időpontját, valamint az oltópontokra való eljutást a háziorvosok szervezik meg vagy a betegszállítók segítségével, vagy a család bevonásával.

Mindemellett Moderna vakcina is érkezett a megyébe. Mivel az ígértnél lényegesen kevesebb vakcina érkezett az országba, ebből első körben azok a háziorvosi praxisok kapnak 10-10 oltásra elegendő vakcinát, ahol a legtöbb időskorú páciens jelentkezett az oltásra. Amint újabb szállítmányok érkeznek az országba, további háziorvosokhoz is el fogjuk majd juttatni az oltóanyagot. Célunk, hogy minél hamarabb védettséget szerezhessenek idős, a vírus szempontjából leginkább veszélyeztetett honfitársaink, a háziorvosok és a koordinációt végző megyei oltási munkacsoport felkészültek a munkára, az oltásnak jelenleg egyedül az szab korlátot, hogy kevés a rendelkezésünkre álló vakcina. Bízunk benne, hogy ha több forrásból nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik, felgyorsul az oltási folyamat - foglalta össze Román István.

Az elmúlt napokban valamennyi szociális otthon oltása megtörtént a megyében is, pontosan és szakszerűen végezték munkájukat a megyében dolgozó oltócsoportok, amelynek köszönhetően mindenki megkapta az oltást, aki élni kívánt a lehetőséggel. Megyei szinten 4000 gondozottat és közel 1500 dolgozót oltottak be első körben az idősotthonokban és a szociális intézményekben, több mint 80-an pedig már a második körös oltásban is részesültek. Bár az egészségügyben dolgozók és a szociális intézmények, idősotthonok körében a kampányszerű oltás befejeződött, azok számára továbbra is biztosítjuk az oltást ebben a két csoportban, akik eddig nem kérték az oltást, de a későbbiekben jelzik az igényüket.

Román István kormánymegbízott a Megyei Védelmi Bizottság elnöke kiemelte: Mindenkire fontos szerep hárul, aki részt vesz az oltási terv végrehajtásában. A kampányszerű, ütemezett, tömeges oltások beadása csak fegyelmezett magatartás és az oltási terv szigorú betartása mellett lehet sikeres. Köszönet illet mindenkit, aki részt vett ill. a következő időszakban részt vesz ebben a munkában.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal