Csúcstechnológiájú eszközökkel bővült a Jósa András Tagkórház
Fotó: Szarka Lajos

Csúcstechnológiájú eszközökkel bővült a Jósa András Tagkórház rehabilitációs eszközparkja, melyről csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót. Az Országos Kórházi Főigazgatóság több mint 10 milliárd forinttal támogatott 54 intézményt, köztük a nyíregyházit is. A robotasszisztált terápiák korszerű, intenzív megoldást jelentenek a rehabilitáció során.

125 db rehabilitációs eszköz érkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Kórházakba több mint 920 millió forint értékben. A Nyíregyházi Tagkórház esetén ez összesen 78 db-ot jelent, érintettek többek között a Gyermekrehabilitációs, a Mozgásszervi rehabilitációs osztályok, illetve a Központi Fizioterápia, a Szeptikus Sebészet, a Traumatológia és Kézsebészet. A robotok lehetővé teszik, hogy a rehabilitációs terápiák hatékonyabbá váljanak.

A robottechnológia és az interaktív eszközök kiegészítő terápiát jelentenek a hagyományos rehabilitáció mellett, mely ezáltal hatékonyabbá és intenzívebbé válik.

„Maguk az eszközök az interaktivitásukból adódóan, mind a motivációban, mind a figyelem fenntartásában és a koncentrációban segítenek. Az értelmi és a mozgási fejlesztésekben segítségünkre vannak a hagyományos módszerekhez társulva. Ez azt jelenti, hogy hatékonyabban tudjuk kivitelezni azokat a mozgásterápiás feladatokat, melyekhez megfelelő mennyiségű figyelem és motiváltság szükséges a betegnek ahhoz, hogy előre léphessen a mozgásfejlődés területén.” – mondta el Dr. Kántor Katalin, a Gyermekrehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság december közepén fejezte be azt a projektet, mely során az ellátás hatékonyságának növelése érdekében 54 intézményt támogatott a rehabilitációs eszközökkel. A program részeként szakmai centrumokat jelöltek ki, összesen 9-et az országban, melybe a szabolcsi is bekerült. Kidolgoztak olyan protokollokat, melyek egységesítik a rehabilitációs ellátást.

„A mi kórházunkban is már ott tartunk, hogy az összes gép és műszer decemberben megérkezett. Azon dolgozunk, hogy kialakítsuk azokat a helységeket, ahol ezeket elhelyezzük. És együttműködve a felnőtt- és gyermekrehabilitációs szakemberekkel megvalósítjuk a komplex programot. Eddig is sok beteget elláttunk, mindent tudtunk biztosítani (gyógyszerek, gyógytorna, speciális profi munka), de immár a legmodernebb, európai színvonalú gépparkkal tudjuk ezt a szakmai színvonalat tovább növelni.” – emelte ki Dr. Szűcs Attila főigazgató.

A robotok közül sokat már ki is próbáltak az intézményben. A betegek aktív kezelése a korszerű eszközökkel várhatóan január végén megkezdődik.

Kapcsolódó galéria

Robotterápiás eszközt kapott a Gyermekrehabilitációs Osztály