Csokonai-díjat kapott Demarcsek György

Idén már 36 évnyi sikeres táncos pálya áll Demarcsek György háta mögött, pedig gyermekkorában nem is gondolt arra, hogy néptáncos válik belőle. Iskolás korában a mozgást számára a röplabda jelentette, csak 20 évesen a Nyíregyházi Főiskolán ismerkedett meg a táncház mozgalommal, s az első próba után ott ragadt, mert rátalált és rácsodálkozott a magyar és kárpát-medencei mozgáskincsre.

SIKERES PÁLYA, SZÁMOS ELISMERÉS

Demarcsek György számára a kezdetektől fogva örömet szerzett, hogy sok olyan magyarországi és határon túli tájra elutazhat, ahol érdekes gyűjtőmunkát végezhet, sok emberrel megismerkedhet és újat tanulhat. Pár hónapos táncosként már szólót táncolhatott a nyíregyházi gyümölcskarneválon, majd a Nyírség Táncegyüttessel és szólistaként is sorra jöttek a sikerek. Elnyerte az Örökös aranysarkantyús és a Népművészet Ifjú Mestere címet. Művészeti munkájáért Nyíregyháza is elismerésben részesítette, kapott díjat a népművelésért, pedagógiai munkájáért és már a Csokonai-díj birtokosa is. 2010-ben a Nyírség Táncegyüttessel a Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat nyerték el. Sikerüket számos fesztiválgyőzelem, a Príma-díj, Ki mit tud győzelem és a Fölszállott a páva című műsorban való eredményes részvétel jelzi.

TÁNCOSKÉNT ÁTADJA HELYÉT A FIATALOKNAK

Demarcsek György azt mondja: a Csokonai Vitéz Mihály-díj egy újabb nagy elismerést jelent számára, amely táncos pályája lezárásaként jó érzéssel tölti el. A színpadon átadja a helyét a fiatal korosztálynak. A jövőben pedagógusként, oktatóként és együttes vezetőként szeretné tudását hasznosítani és tovább adni az ifjú táncosoknak.

F.A.