Csőben a víz – Folytatódnak a városi csapadékvíz elvezetési rekonstrukciós munkálatok!
Fotó: Szarka Lajos

Több mint 2 milliárdos pályázati támogatás segítségével zajlott a csapadékvíz elvezetési program az elmúlt 6 évben Nyíregyházán.

Borbánya, Bujtos, Kistelekiszőlő, Nyírszőlős, Sóstó és a belváros is részesült abból a több mint 2 milliárdos pályázati fejlesztésből, mely az elmúlt 6 évben elvezette a káros és felesleges vizeket, tározóba gyűjtötte a használható csapadékot.

Semmi látvány, semmi épület, hiszen a föld alatt kígyózik az a csőrendszer, mely elszállítja a szennyvizet, a csapadékot, hozza az ivóvizet vagy kiszolgálja a távfűtési rendszert. A nagy mutatvány az volt, amikor a Szegfű utcán gumicsizma helyett cipőben lehetett járni. Amikor a Szántó Kovács János utca garázsaiba ismét autók álltak, vagy eltűnt a belvíz a Bujtosról, és sorolhatnánk azokat a beruházásokat, melyek 2020 januárjáig megvalósultak az ütemezett terv szerint. Házak és termőföldek fölött múlt el a közvelen veszély.

Ahogy Dr. Kovács Ferenc polgármester fogalmazott:

Teljeskörűen nem is tudom felsorolni, annyi mindent tudtunk megvalósítani, de szükség is volt rá. Talán emlékszik még mindeki – aki ott él, biztosan - , hogy 2010-ben milyen belvízhelyzet volt. Kistelekiszőlőn, Borbányán, de mondhatom Nyírszőlőst is, Sóstóhegyet, tehát a külterületi városrészeken. Akkor nagyon komolyan hozzákezdtünk - egy nagy összefogás után elhárítva a közvetlen veszélyt –, annak a programnak a kidolgozásához, hogy az egész városban olyan szükséges fejlesztéseket valósítsunk meg, hogy még egyszer ilyen helyzet ne álljon elő.

2013-2014-ben az elkészült tervek szerint pályázott a város csapadékvíz elvezető hálózat kapacitásbővítésére. A most is zajló, 2018 őszén indult  program százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a környzetvédelmi, infrastrukturális fejlesztésekre. Többféle elemet ismer és használ a szakma, melyet célszerűen alkalmaztak a kárelhárítás kapcsán.

Ez jelentette a zárt csatorna építés mellett a nyílt árkokat is, és új elemként a záportározókat. Az elsőt a Bujtoson kezdtük. Ott van egy zárt és van egy nyitott is. Aztán ezt folytattuk tovább. A Szántó Kovács János utcát említeném, ott a társasházak voltak nagyon komolyan veszélyeztetve. 80-90 centiméteres magasságban állt a víz, a garázsokba nem lehetett beállni. Azt is meg tudtuk valósítani, és azokon a városrészeken szisztematikusan történt a fejlesztés, amelyek veszélyeztetve voltak. Több mint 2 milliárd forintot nyertünk pályázati forrásból erre a nagy munkára.

- folytatta a polgármester.

A pályázatból három elem maradt erre az évre. Nyírszőlősön a Nyulas tavi csatorna második eleme, a Csemete utca Kistelekiszőlő–Borbánya térségében, illetve Sóstón, a Berenát utca északi részének, és az Igrice főfolyásának biztosítása következik.

A 2020 nyarán záruló program után újabb környezetvédelmi fejlesztések következnek városszerte. Az útépítés függelékeként, de attól függetlenül is – az elmúlt 9 évben – több milliárdos, saját erős beruházás keretében is megtörténik a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése a belvárosban és a külterületi részeken.

Kapcsolódó galéria

Környezetvédelmi infrastrukturális fejlesztések - sajtótájékoztató