Csendesebb lesz az idei Adventi Forgatag - A gyertyagyújtás lesz a középpontban
Csendesebb lesz az idei Adventi Forgatag - A gyertyagyújtás lesz a középpontban

A Nyíregyházi Adventi Forgatagot és Vásárt „az elcsendesedés jegyében”, a járványügyi intézkedések és szabályok szigorú betartása mellett rendezi meg az önkormányzat. Ez válasz arra a sok olvasónk által feltett kérdésre is, hogy egyáltalán lesz-e. A zenés rendezvények elmaradnak, de így is számos program és még több fény várja a belvárosba érkezőket. Legalábbis, a jelenlegi tervek szerint.

A Kossuth tér a korábbi évekhez hasonlóan, advent időszakában karácsonyi hangulatot idéző, lelket emelő díszben várja a térre látogatókat.

Fényesebb főtér

A belvárosi, főtér környéki bevezető utak a tavalyihoz hasonlóan kivilágítást kapnak, ám például a városházára nagyjából 15 százalékkal több fény jut, idén az erkély oszlopait és a teraszt is díszítik – tájékoztatta szerkesztőségünket a NYÍRVV Nonprofit Kft. A városüzemeltető cég hozzátette, a tavaly megkedvelt Kossuth téri fényhálót is kifeszítik, és idén hárommal több óriás fát (összesen 4 platánt és 2 gesztenyét) dekorálnak világító gömbökkel. Szintén újdonság, hogy a Városalapító atyák szobrának környezetében lévő fél tucat fát is feldíszítenek. A város karácsonyfáját a tervek szerint jövő kedden állítják fel, melyre 1200 méternyi új fényfüzér is kerül a korábbi kiegészítéseként. Így már több mint 3 kilométernyi fény teszi különlegessé a Takarékpalota előtti fát.

A gyertyagyújtás a program

Ami a programokat illeti: az adventi vasárnapokon (először november 29-én) természetesen most is várják a főtérre a látogatókat, ám 16.30-as kezdettel minden alkalommal a gyertyagyújtás lesz a középpontban, a sztárvendégek fellépései nélkül – a meghitt alkalmak is a befelé fordulást segítik. A pandémiás korlátozások miatt a hétközi, az iskolák, művészeti együttesek fellépéseitől hangos alkalmakat sem tartják meg. Ugyanakkor a kulturális intézmények adventi rendezvényekkel várják a családokat, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, a Jósa András Múzeumban, a Kállay Gyűjtemény – Kállay-házban és a Váci Mihály Kulturális Központban.

Személyesen és online is

A könyvtár az adventi időszakban családi programokkal, kézműves foglalkozásokkal és digitális játékokkal invitálja a családokat, a könyvtárbusz adventi fényekkel és ünnepváró mesékkel jelentkezik vasárnaponként a Kossuth téren 15–19 óra között. A Mikulás november 29-én 17.00 órától a Kossuth téren, november 30–december 5. között, 15–19 óráig a Váci Mihály Kulturális Központban, míg december 6-án 10–19 között újra a Kossuth téren várja a gyermekeket. A Kállay Gyűjteményben szabadtéri kiállítással, ünnepi díszekkel és fényekkel várják majd a látogatókat egy hónapon át „karácsonyi varázslat” címszóval, a Jósa András Múzeumban amellett, hogy videósorozattal és játékokkal invitálják az online oldalaikra a közönséget, a négy vasárnapon családok, felnőttek és nyugdíjasok jelenlétére egyaránt számítanak majd. Emellett a Fradi Busz is a városba érkezik majd december 10. és 12. között. Részletek később, s bízzunk abban, hogy a járványügyi helyzet nem szól majd bele a megvalósításba...