Családi játszmák a színházban

Egy különleges színdarab, amolyan játék a játékban típusú társasjáték kerül a nézők elé karácsony előtt néhány nappal a Bárány Frigyes Stúdióban. A kortárs angol szerző, drámaíró, dramaturg megélhetett már valami kegyetlen eseményt a karácsonyi szeretet ünnepéből. A Családi játszmák rendezője Rák Zoltán. A bemutató december 15-én lesz a Bárány Frigyes Stúdió színpadán.

Ismerik azt az érzést, amikor a lépcsőházban összenéznek férjükkel vagy feleségükkel, mielőtt megérkeznének a családi karácsonyi vendégségbe? „Nem lesz semmi baj, szedjük össze magunkat – és próbáljuk meg túlélni!” És azután mosolyogva lépnek be az ajtón, ahol ott az egész család... – írja a darab elé a színházi ajánló. Kérdés, hogy nem szentségtörés karácsony előtt néhány nappal ilyen csúnya karácsony estét eljátszani a színpadon?

„De! Lehet, hogy szentségtörés, de magát a karácsonyt nem fogjuk kifigurázni vagy elviccelni, csupán azokat a helyzeteket és problémákat, amelyek elő szoktak jönni egy komoly családi vacsoránál. Az én családomban is volt már – nem ilyen durva, de – családi viszály. Általában, amikor az ember feszült, készülődik, összeadódnak a dolgok. Mindenki nagyon akar szeretni, nagyon akar adni, általában az történik, hogy jól összevesznek az emberek”

– szólt a darab kapcsán a rendező, Rák Zoltán. Borul a bili – mondja a rendező, Rák Zoltán, aki tulajdonképpen egy csere folytán kapta – ajándékba – a darabot. Már az olvasópróbára jól utánanézett a történetnek, felkészült a játékra. Az is igaz, hogy a szerző nagyon pontos utasításokat ad a rendezőnek és a színészeknek, minden tekintetben.

Az élet olyan, mint egy társasjáték, melynek persze győztesei és vesztesei is vannak. A színház most is szélsőségeket mutat, felnagyítja a jót és a rosszat. Megmutatja a konfliktust, így valamelyest elsimítja a bajokat, a rossz élményeket. Mindig izgalmas, ha maga a rendező is játszik a darabban.

„Az én figurám egy nagyon érdekes személyiség, aki soha nem bír veszíteni. Emiatt folyamatosan verseng önmagával, és mindig fél a veszteségtől. Elmenekül saját maga elől. Mindig mindent más mögé helyez, máshogy fogalmaz, felvesz bizonyos hangokat, mintha nem is ő lenne, csak egy rajzfilmfigura. Szóval ilyen típusú”

– fogalmazott Rák Zoltán. A Családi játszmák titkokat, meglepetéseket is tartogat, mely része a játéknak. Nem feltétlenül a sztori, inkább a szereplők jellemére, játékmódjára való írott utasítások is megjelennek a színpadon. Többet persze én sem mondhatok, hiszen nem is tudok. A bemutató december 15-én lesz a Bárány Frigyes Stúdióban. A szereplők Kosik Anita és Tóth Károly, Horváth Margit és Tar Dániel, illetve Tary Patrícia, de megismerhetnek két fiatalt a Művészeti Szakgimnázium drámatagozatáról is.