Családbarát Munkahely – Újabb önkormányzati elismerés

2015 óta pályázik sikerrel a Családbarát Munkahely címért a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatal. Az erkölcsi elismerés és oklevél mellé 1 millió 695 ezer forint jutalom is támogatja idén a gyerekek és családok számára tervezett programokat.

Az apa vagy az anya ügyfelet fogad, pecsétel, tájékoztat, a gyereke pedig játszik a Városháza ebédlőjében, kirándul, vagy valami érdekes helyre juthat el iskola- és óvodapedagógusok, akár családsegítő kollégák kíséretében. A nyíregyházi önkormányzat 270 dolgozója és gyerekeik számára kínálja ezt a kellemes szolgáltatást a Családbarát Munkahely címmel elismert hivatal.

„Többségében az elmúlt időszakban közel 30 kollegának a gyerekeit vontuk be a programokba. Elsősorban a szünidő időszakában szerveztünk sikeres táborokat a számukra, de segítettük munkavállalóinkat a pandémia időszakában, hiszen folyamatosan gyermekfelügyeletet biztosítottunk itt, a munkahelyen. Terveink között szerepel, hogy ne csak a gyerekeket támogassuk, hanem a kollégákat is, így a 2021-es évben ebből az összegből szeretnénk számukra tréningeket szervezni, illetve készítünk egy kutatást, amely kifejezetten egészségfejlesztésre irányul, és természetesen a kutatás eredményeként akarunk a jövőben további programokat is megvalósítani” – tájékoztatott a díj kapcsán dr. Krizsai Anita, a Szociális és Köznevelési Osztály vezetője.

A munkáltatói időkedvezményen túl rendőrségi bemutatót szerveztek a nyár veszélyeiről, megtanították a kerékpáros közlekedés elméletét és gyakorlatát. A tavalyi esztendőben kifejezetten nagy segítség volt mindez a családok számára, hiszen a pandémia miatt hamar elfogyott a szülők szabadsága. Jól jött a tavaszi szünetben, illetve a tanév utáni két hétben és az őszi iskolakezdés előtt a szakszerű gyermekfelügyelet.

„Nálunk a központi hely az ebédlő szokott lenni, és azt mi már felszereltük a pályázati pénzekből különböző eszközökkel. Játszószőnyeg, babzsák, társasjátékok, Xbox, fejlesztő eszközök, pingpong, csocsó, tehát már nagyon sok eszköz van, de törekszünk arra, ha itt vannak nálunk a gyerekek, nemcsak ezekkel játszanak, hanem a múzeumlátogatástól a kiránduláson át sok mindent szervezünk. Voltunk a LEGO gyárban, voltak a színházban annak idején. Benézhettek a kulisszák mögé, felpróbálhatták a jelmezeket, amit ott, a színészek hordanak” – folytatta az osztályvezető.

Ezen túl a gyerekek megismerték az Igrice mocsarat, jártak a Nyírerdőnél, de a nagyobbak lovagolni is tanulhattak. A nyíregyházi önkormányzat saját forrásait is felkínálja a nagyszerű programokhoz, és azt tervezik, hogy a bronz fokozat után az arany plakettre is pályáznak a Családbarát Országos Nonprofit Közhasznú Kft.-nél.