Épül a Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeum – Nyitott egyházi intézmény

Kiállítótér, könyvtár, tanulmányi ház és restaurátorműhely is lesz a jövő tavasszal nyíló Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeumban, mely közel másfél milliárd forintból épül Nyíregyháza belvárosában.

 

A nyíregyházi Kulturális Negyed talán utolsó eleme, a Görögkatolikus Egyháztörténeti Múzeum alapjai is elkészültek a Bethlen Gábor utcán, a Hittudományi Főiskola szomszédságában. A magyarországi görögkatolikus egyház elmúlt 400 évét reprezentáló kincseknek is helyet adó épület körül ma nagyon is hétköznapi ügyek adnak feladatot.

„Az épületet valóban át kellett tervezni, részben költségvetési okok miatt, hiszen nem állt rendelkezésünkre akkora forrás, amivel az első tervet meg tudtuk volna valósítani, részben pedig funkcionális változások miatt. A kiviteli tervek elkészültek a tavalyi év közepére. A szükséges engedélyek és a megfelelő eljárás után kiválasztották a kivitelező céget, és 2020. október 2-án megtörtént az ünnepélyes alapkőletétel. Ez valóban egy határköve ennek a beruházásnak, és a tavalyi év december 15-ig az alapok elkészültek” – tájékoztatott a projekt szakmai vezetője, dr. Szabó Irén.

A laza talajon 49, közel 10 méteres kútalapot kellett lebetonozni, majd ahogy az időjárás engedi, lassan kezd kibújni a földből az építmény. A központi tér négyemeletes lesz, a felső szinten restaurátorműhellyel, illetve a két oldalszárnya kétszintes. Háromszor 100 négyzetméteres kiállítótér várja a művészeket és a látogatókat, hiszen a széles nyilvánosság elé tárják a múlt és jelen alkotásait is. Mindezek alapja persze a Görögkatolikus Püspökség épületében több évtizede összeállított gyűjtemény. Ikonok, ötvös kincsek, liturgikus tárgyak, a szertartások textilkellékei, emellett persze a könyvtár kéziratos és nyomtatott kötetei is.

„Már a tervezés során az épületben nagyon nagy hangsúlyt kapott a múzeumpedagógiai szempont, nemcsak a kiállításokhoz kapcsolódóan, hanem egy speciális múzeumpedagógiai helyiséget alakítunk ki, ahol az egyházi évhez kapcsolódó olyan foglalkozásokat tudunk tartani, ami nemcsak a kiállításokhoz, vagy nem a kiállításokhoz kapcsolódik szorosan. Ami az állandó kiállításokon túl egy fontos része a múzeumunknak, a földszinti nagy aulánk – egyben egy időszaki kiállítótér –, ahol elsősorban a kortárs témákat szeretnénk megszólaltatni, hiszen a keleti egyházművészet maga is inspirálja a kortárs művészetet, másrészt pedig vannak olyan alkotók, akik kötődnek az egyházunkhoz, és jelentős személyiségek, nekik szeretnénk bemutatkozási lehetőséget kínálni” – folytatta a szakmai vezető.

A komplex kulturális intézmény múzeumi profilján túl tanulmányi ház is lesz, hiszen a Görögkatolikus Metropólia közös beruházása ez, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolával, így a hétvégi levelezős képzésnek is helyet ad. Az Ybl-díjas tervező, Balázs Mihály, illetve Török Dávid építész munkája a remények szerint 2022 tavaszára készül el, és fogadja nemcsak a hívőket, hanem az érdeklődő nagyközönséget is.