Családbarát és Felelős Foglalkoztató: újabb elismeréseket kapott a Móricz Zsigmond Könyvtár

Családbarát munkahely és Felelős Foglalkoztató kitüntetésekkel jutalmazták a Móricz Zsigmond Könyvtárat. Október utolsó napjaiban a családokért felelős államtitkár, illetve a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár adta át az elismeréseket. A családbarát címmel járó anyagi támogatás kirándulások, egészségmegőrző programok és nyelvi képzések megszervezéséhez nyújt segítséget.

Korábban két alkalommal kapott már Családbarát Munkahely és Szolgáltatóhely minősítést a Móricz Zsigmond Könyvtár. Ennek az elemeit, illetve eredményeit továbbfejlesztették, és sikerrel pályáztak a Családbarát Munkahely címre. A díj 2 millió forintot hozott az intézménybe, mely támogatja az újabb programokat. 

„Azt céloztuk meg, hogy a dolgozókat, illetve családtagjaikat támogatjuk. A nyári szünidőben biztosítjuk a gyermekfelügyeletet, közös és szakmai kirándulásokat szervezünk, amelyben megjelenik a környezettudatosság, mert hogy zöld könyvtár vagyunk. Ennek szellemében kerékpáros kirándulás lesz, de fontosnak tartjuk, hogy képezzük is a kollegáinkat. Az angol nyelvtudásra helyeztük a hangsúlyt, mert a dolgozók azt kérték, hogy az angol nyelvtudásuk legyen magabiztosabb”

– tájékoztatott Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója.

Csapatépítő tréninget szerveznek, karácsonyi munkaértekezletet, és olyan programokat, amelyek segítik a munka és a magánélet optimális összehangolását. Figyelnek a dolgozók egészségére, ezért jóga, gerinctorna és masszázsfotel is lesz a könyvtárban. Az elismerést az igazgató mellett Tóthné Szomolya Ágnes, a munka és magánélet összehangolására kijelölt felelős vette át Hornung Ágnes családokért felelős államtitkártól a Várkert Bazárban. Az újabb díjat dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár adta át a könyvtár igazgatójának.

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2023 pályázatra is benyújtottuk az anyagunkat. Itt is a munka és a magánélet összehangolása, a jó szervezeti légkör, a szervezeti kultúra megteremtése, fejlesztése, hagyományának a kiépítése az elsődleges, de a társadalmi felelősségvállalás és esélyegyenlőség is megjelenik ebben a pályázatban. Emellett folyamatosan mérjük a dolgozók elégedettségét”

– szólt az újabb díj kapcsán Tomasovszki Anita.

Jó úton járunk, de van még mit tenni – fogalmazott az igazgató. A könyvtár kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra és a dolgozók jólétére. Ötletláda – amolyan kívánságdoboz – is van a könyvtárban, mely meglepő, esetleg teljesíthetetlen kéréseket is tartalmaz. Büfé, kávézó, vagy automata is szerepel a kívánságok között. Mindezeknek persze anyagi vonzata van. Közös szakmai kirándulás is a tervek között szerepel, hiszen a dolgozók között barátságok is szövődnek, és szeretnének közös időt tölteni a munkaidő után is. A könyvtárhoz hasonlóan a nyíregyházi önkormányzat szintén elnyerte a Családbarát munkahely és Az Év Felelős Foglalkoztatója díjakat.