ContiTech fejlesztések: a műanyagipar is fókuszban
ContiTech fejlesztések: a műanyagipar is fókuszban

Új területeken fejleszt idén a ContiTech Magyarország Kft. Nyíregyháza egyik nagyfoglalkoztatója számára is kihívásokkal teli volt a 2020-as év a pandémia miatt, viszont az idei már a fejlődés és beruházások jegyében telik, összesen négymillió euró értékben. Az eddigi gumiipari tevékenység mellett nyitnak a műanyagipar, így az autógyártás felé is. A Nyíregyházi Televíziónak adott exkluzív interjúban azt is elmondták: megszerezték a Családbarát Munkahely elismerést.

– Szeretnénk azt, hogy amikor belépnek a gyárba, első kézből kapjanak információt a dolgozóink, hogy mi történik itt, milyen aktuális hírek vannak. Ezt a célt szolgálják a bejáratnál és több helyen elhelyezett kijelzők – a digitalizációs folyamat egy újítását mutatta stábunknak a gyár előterében Adorján Zoltán.

Emberközpontú gondolkodás

A ContiTech Magyarország Kft. ügyvezetője hozzátette, másként is figyelnek a munkatársakra, aminek egyértelmű jele, hogy a Continental gyárak összevetésében világszerte és az országban továbbra is Nyíregyháza teljesít a legjobban, az elégedettségi mutatók alapján. Ennek alapeleme az emberközpontú cégvezetés, ami a céges kultúra fontos eleme volt és maradt, amit az is fémjelez, hogy megkapták a Családbarát Munkahely elismerést, a közösségépítés, az egészségtudatosságot segítő szűrőprogramok szervezése, valamint az irodai rugalmas munkavégzés biztosítása miatt is. – Nagyon sokat törődünk a közösségépítéssel: családi nap, focibajnokság, horgászverseny, s a Continental Arénában általában egy nagyon emlékezetes év végi buli mind ezt a célt szolgálja. Ezenkívül, már a pandémia előtt is adtunk lehetőséget az irodai dolgozóknak rugalmas munkavégzésre (home office), amit meg akarunk tartani a járvány után is, amennyiben van rá igény. S az egészségünk védelme a legfontosabb: rendszeres szűrőprogramokat szervezünk, ingyenesen segítünk ebben a kollégáinknak – sorolta Adorján Zoltán.

Pandémia után fejlődés

A rugalmas munkavégzés részben kapcsolódik a pandémiás időszakhoz, mely a nyíregyházi gyárat is kihívások elé állította. Az õ piacaikon is visszaesés volt, ehhez kellett igazítaniuk a termelést és a létszámot, valamint a német tulajdonos döntése alapján át kellett telepíteni a járműipari tömlőgyártást más magyar telephelyekre gazdaságossági szempontok miatt. Az idei helyzet azonban már biztató, több üzleti egységük közelíti, vagy meghaladja a világjárvány előtti szintet, s a XXI. századi elvárásoknak megfelelő, csúcstechnológiájú, automatizálás irányába mutató fejlesztéseket terveznek.

Négymillió eurós beruházás

– Ebben az évben körülbelül 4 millió euró összegben fogunk költeni beruházásokra, ami közel másfél milliárd forint. Ezek már pontosan ilyen technológiák bevetésére irányulnak. Olyan automatizált ipari megoldások felé törekszünk, ami a meglévő, kézimunka-igényes tevékenységünket kibővítik, és ezáltal a fenntartható működésünkéhez hozzá fognak járulni – nyilatkozta az ügyvezető.

Az ügyvezető hozzátette, a meglévő gumiipari tevékenység mellett az innováció a műanyagipart érinti, először a cég történetében. Fröccsöntő gépsorokat telepítettek, s a jövőben járműipari műanyag dugattyúk gyártásával is foglalkoznak majd. A motortartók és váltótartó alkatrészek az új termékcsalád részei, mellyel az autóipart szolgálják ki. A termelés bővítése mellett szolgáltatásokkal is készülnek, létrehoznak egy laborvizsgálati központot, részben a hannoveri központból érkező berendezésekkel, s ennek jövőbeli akkreditációjával nemcsak a cégcsoporton belüli, hanem azon kívüli igényeket is ki tudják majd szolgálni.

Hosszú távra terveznek

Adorján Zoltán hangsúlyozta, nemcsak gépekre, berendezésekre van szükség a beruházások során, hanem mérnöki, logisztikai, minőségbiztosítási, műszaki, technikusi pozíciókra is várnak majd szakembereket. Az ügyvezető kiemelte, a stratégiai gondolkodásból is látszik, hogy hosszú távra terveznek Nyíregyházán.