Civil szervezeteknek tartottak előadást – Középpontban a nők atipikus foglalkoztatása

Kerekasztal-beszélgetést tartottak az önkormányzat „Női Információs és Szolgáltató Központ létrehozása Nyíregyházán” című pályázata keretén belül. A rendezvényen civil szervezetek vettek részt, akik hasznos információkkal gazdagodtak a nők atipikus foglalkoztatásával kapcsolatban.

Civil szervezetek képviselői gyűltek össze a „Női Információs és Szolgáltató Központ létrehozása Nyíregyházán” című pályázat keretén belül megvalósuló kerekasztal-beszélgetésen. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala 200 millió forint, százszázalékos európai uniós támogatást nyert, így a hivatal és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület közösen valósítja meg a pályázatot. A városvezetés nagy hangsúlyt fektet a családok segítésére, így számos más intézkedés mellett, ez a pályázat is őket szolgálja.

– Nagyon magas Nyíregyházán a fiatalok aránya, éppen ezért bölcsődékkel, óvodákkal, iskolákkal is nagy számban rendelkezünk. Az pedig teljesen normális, hogy a mai világban a nők nemcsak családanyaként, hanem dolgozó nőként is szeretnének megjelenni a társadalomban. Ez a városvezetésnek nagyon fontos, ezt mutatják azok az elismerések is, amit az elmúlt években szereztünk meg, például többször is Családbarát munkahely elismerést kapott Nyíregyháza önkormányzata az Emberi Erőforrások Minisztériumától – mondta el dr. Szemán Sándor, Nyíregyháza Megyei Jogú Város címzetes főjegyzője.

A projekt célja, hogy a térségben élő nők családi, társadalmi és munkaerő-piaci szerepeinek összeegyeztetését elősegítse, illetve a nők foglalkoztathatóságát, atipikus munkavégzését népszerűsítse. Ezért az előadás fő témája az atipikus foglalkoztatás volt. Az elmúlt vírusos időszakban sok munkáltató gyűjtött tapasztalatot ezekkel a módszerekkel kapcsolatban és számos alkalommal pozitív eredményeket kaptak.

– A cégek arról számolnak be, hogy van, ahol jobb eredményeket hoztak a kollégák az otthon töltött időben. Jobban dolgoztak, precízebben, több teljesítményt tudtak leadni. Itt gondolok tervezőmérnökökre, projektekben dolgozókra, de számos területet lehetne említeni. Van olyan cég, ahol a varrodából otthonra helyeztek ki gépeket, tehát még a fizikai munkakörökben is lehetnek ilyen kreatív megoldások – mondta el Puskás Hajnalka atipikus foglalkoztatási tanácsadó.

A pályázat során nem csak a civil szervezeteknek tartanak kerekasztal-beszélgetéseket. „Anyu a kötéltáncos, avagy család és karrier egyensúlya” címmel szerveznek a nőknek is előadásokat, melynek keretén belül sikeres nők osztják meg titkaikat.