Civil Információs Nyílt Nap Nyíregyházán
Civil Információs Nyílt Napot szervezett a Nyíregyházi Törvényszék. Az érintett szervezetek a működési feltételeikkel kapcsolatos jogszabályváltozásokról, azok gyakorlati megvalósulásáról kaptak tájékoztatást. A konzultáció alatt lehetőség volt a felmerülő kérdések megvitatására is.

Törvényi módosulás értelmében jelentős változáson mennek keresztül a civil szervezetek. Több mint két évvel ezelőtt fogadta el a parlament az új Polgári Törvénykönyvet, amely a civil szervezeteket is szabályozza. A törvényalkotó hagyott egy átmeneti időt az aktív szervezeteknek arra, hogy az új jogszabálynak megfelelően módosítsák alapító okiratukat. Ez a megengedő időszak azonban a végéhez közeledik. 2016. március 15-én jár le a türelmi idő.

További képekért kattintson a fotóra!

A megyében a több mint 3300 bejegyzett civil szervezetből eddig a kétharmaduk még nem tért át az új jogszabály rendelkezéseire, vagyis az alapító okiratukat nem feleltették meg az új PTK rendelkezéseinek. Ezért gondolta úgy a bíróság, hogy segíti a civil szervezeteket, és az ezzel foglalkozók munkáját.

 

A mulasztás szankciókkal jár

 

Dr. Toma Attila, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője arról beszélt, azért fontos, hogy a civil szervezetek megfeleljenek az új jogszabályi rendelkezésnek, mert ha ezt elmulasztják március 15-éig, akkor a működésük törvénytelen lesz. Hozzátette, ennek következményei lehetnek. Egy hosszú folyamat végén akár a civil szervezet felszámolására, megszüntetésére is sor kerülhet.

A Civil Információs Nyílt Napon a bíróság szakemberei praktikus tanácsokkal szolgáltak azzal kapcsolatban, hogy a jogszabályváltozást követően milyen feladatokat kell az ügyfeleknek megoldani.
A Nyíregyházi Törvényszék dolgozói nemcsak a nyílt nappal, hanem egyéb módon is segítik a jogkövető állampolgárokat. A bíróság honlapján találhatnak többek között az ügyfelek szerződés- és alapítóokirat-mintákat, amelyek mind abban segítik a civil szervezeteket, hogy alapszerződésüket a PTK szabályainak megfelelően tudják elkészíteni.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)