CIOFF-díj. Nemzetközi kitüntetés a Nyírség Néptáncegyüttesnek

A Nyírség Néptáncegyüttes előző kilenc fesztiválját minősítette az UNESCO nemzetközi szervezete, a CIOFF. A tanúsítványt augusztus 20-án, a szabadtéri színpadon rendezett önkormányzati ünnepségen vette át Demarcsek György. A sikeres verbunk rekord után készülnek 2023-ra, a valós jubileumi, X. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztiválra.

Ez a taps, kézfogás és gratuláció még annak a sikeres verbunk rekordkísérletnek szólt, melynek főszervezője Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes vezetője. Nemzeti ünnepünk – augusztus 20. – túl Szent István és az új kenyér ünnepén már két évtizede – páratlan években – a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál záróeseménye. Ez a mostani kétségkívül a Nyírség nyara, hiszen az előbb említett győzelem után egy másik díjat is elnyertek a táncosok.

Örömmel jelenthetem be, hogy az utolsó világkonferenciánkon Chilében, Santiagóban, 2019. október 31-én, a CIOFF közgyűlése úgy döntött, hogy a Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál számára a CIOFF Fesztivál Minősített díj és az ezzel járó logó használatát lehetővé teszi. Gratulálok Nyíregyházának a világszínvonalú fesztiváljához!” – jelentette be a Rózsakert Szabadtéri Színpadon augusztus 20-án Szigetvári József, a CIOFF magyarországi alelnöke.

A CIOFF nem valami ismeretlen eredetű képződmény, hiszen 112 tagországban több millió aktivista dolgozik az értékek megőrzéséért. Nem emlékekkel, hanem élő, interaktív művészettel. Ebben az esetben néptáncfesztivállal.

A CIOFF az UNESCO egyik legjelentősebb tagszervezete. Szellemi, kulturális örökséggel foglalkozunk. 1970-ben alakult Franciaországban. Magyarország ennek alapító tagja volt, és az áldott emlékű Vásárhelyi Laci bácsi nagyon sokáig volt a magyar képviselő. Én majdnem tőle örököltem meg a tisztséget. A szellemi és kulturális örökség azt jelenti, hogy egy adott népcsoport és terület, az ott élők közösségi tudása, ami identitásuk alapja, amitől ők azzá lesznek, amik. Például az előbbi rekordkísérlet során a magyar verbunk vagy a nagyecsedi verbunk az ott élők számára az a közösségi tudás, amit sehol nem tudnak a világon, és ők nemzedékről nemzedékre őrzik. Gyakorlatilag a szellemi örökség tekintetében a népzene, a színpadi előadóművészet, néptánc, kézművesség, az ég és föld közötti kapcsolat, a sámánok tudása, és a nyelv. Ez az öt szempont, amit a CIOFF szeretne megőrizni” – mondta köszöntőjében Szigetvári József.

A világjárvány miatt elmaradt világesemény helyett szervezte Kárpát-medencei táncosok közreműködésével a Nyíregyházi Folk Fél Hét háromnapos programját a fesztiválgazda. 2023-ban a legszebb álmok szerint rendezik a X. Jubileumi Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivált.