Cinkék és más madarak – Körforgásban az élővilág
Fotó: Szarka Lajos

A Nyírerdő Zrt. 60 odút helyezett ki a tavasz kezdetén a fiatal erdőkbe, de a szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy veszélyes és tilos a Bujtosi-tónál etetni a vízimadarakat.

 

Bejelentések érkeztek a szakemberekhez, hogy a Bujtosi-tónál nagy számban etetik a vízimadarat. A sirály, tőkés réce, szárcsa, vöcsök és a nádi madarak sem tudják, mennyire veszélyes ez számukra, nekünk, embereknek kell tisztába lennünk a szabályokkal és a természet törvényeivel – fogalmazott az ornitológus.

„Rendkívül káros az, ha egyoldalúan kenyérrel, sós chipsszel és mindenféle oda nem illő dologgal etetjük őket. Egyrészt a madár nem fejlődik rendesen, akár el is pusztulhat. A második dolog, hogy az ember egészségére is nagyon káros. Harmadsorban pedig berohad a tó – ilyen egyszerű. Jön a meleg, egyre kisebb a tónak a vízszintje, ezek a madarak ott összegyűlnek. Maga a tó nem tudna ennyi madarat eltartani, de az etetés miatt felgyűlnek, ürülékükkel, egyebekkel szennyezik a vizet, és olyan baktériumok dúsulnak fel, melyek a madarak halálát is okozhatják, és az embernek sem egészséges” – figyelmeztetett Petrilláné Bartha Enikő, a Nyírerdő Zrt. Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője.

Télen a madarak dolga, hogy elvonuljanak, nyáron pedig, ha a – vízben adott – számukra megfelelő táplálékot fogyasztják, tisztítják a tavat. Ezzel szemben 60 odút, mesterséges fészkelőhelyet biztosított a fiatal telepítésekbe a Nyírerdő Sóstótól Tiszatelekig, hiszen erdő nem létezhet madarak nélkül.

„Valószínűleg az első költéseken túl vagyunk, de a pótköltések és a másodköltések azok most vannak folyamatban, de már így is bizonyítottan 272 széncinkefióka repült ki az odúkból, ill. vannak, amelyek még tojáson ülnek, vagy ezután fognak kirepülni. Egy odúban találtunk kékcinegéket, ebben kilenc darab volt, és jó néhány van, amiben látszik, hogy éjszakáztak, használták a madarak, de még nem fészkeltek benne. Tervünk az, hogy más odútípusokat is teszünk ki, nagyobb röpnyílású odúkat” – mesélt a programról a szakember.

A nagyobb odúkban elfér majd a seregély, a búbos banka és a szalakóta is. Ők a rovarok ellen nyújtanak védelmet, de hogy a rágcsálók, a pocok és az egér ne tehessen kárt a fiatal telepítésekben, macskabagoly költőládát készítenek az erdészek. Hogy milyen csodálatos a természet körforgása, hogyan vigyáz az ember az egyensúlyra, rendszeresen megtapasztalhatják az Erdei Iskolában a gyerekek. Az online oktatás miatt idén tavasszal ez elmaradt, de három turnusban fogadják nyári napközis táborban a gyerekeket, akik az erdőjáráson túl lovagolnak, madarat gyűrűznek, és íjászkodnak is majd.