Cigarettacsempészt tartóztatott le a bíróság

A Nyíregyházi Járásbíróság nyomozási bírója 2021. március 9-én különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult eljárásban 2021. április 9-ig elrendelte H.I. gyanúsított letartóztatását.

 

A megalapozott gyanú szerint az ukrán állampolgárságú férfi 2021. március 6-án Záhonynál belépésre jelentkezett Magyarország területére. A vámvizsgálat során a pénzügyőrök a férfi által vezetett járműszerelvényben 994.950 doboz adózatlan cigarettát találtak. Mivel a jövedéki terméket a gyanúsított előzetesen nem jelentette be, a költségvetésnek közel másfél milliárd forint vagyoni hátrányt okozott.  

A megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselkemény kiemelten súlyos, akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A gyanúsított magyarországi lakó- illetve tartózkodási hellyel nem rendelkezik. Mindezek alapján a bíróság döntése szerint megalapozottan lehet tartani attól, hogy a gyanúsított szabadlábra bocsátása esetén a hatóságok elől elszökne vagy elrejtőzene. Fennáll a veszélye annak is, hogy a férfi eddigi ismeretlen bűntársai jogellenes befolyásolásával, bizonyítékok megsemmisítésével megnehezítené a bizonyítást, ezért elrendelte letartóztatását.

A végzés nem végleges mivel azt az ügyész tudomásul vette, de a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be ellene.

 

Forrás: Nyíregyházi Törvényszék