Cantemus – Augusztus 20-án zárt a XIV. Nemzetközi Kórusfesztivál és Mesterkurzus
Fotó: Trifonov Éva

Jó egy hete érkeztek a 14. Cantemus Kórusfesztivál és Mesterkurzus vendégei Nyíregyházára, a Cantemus Kórusintézmény és a Kodály Zoltán Általános Iskola meghívására. A kényszerű 2020-as szünet után kételyekkel, de bátran fogtak a 14. nemzetközi találkozó szerverzéséhez. Már tavasszal eldöntötték, hogy idén is lesz ünnepi nyitóhangverseny, megyejárás, folklór est és záró gálakoncert.

8 ország 800 énekese volt a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Mesterkurzus vendége, Észtországtól Amerikáig görög, török, spanyol és olasz énekkarok szerepeltek, a hazai két vendég együttes, illetve a Cantemus Kóruscsalád hat énekkara mellett. Augusztus 15-én, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban rendezték a nyitóeseményt.

„A város hírét a Cantemus Nemzetközi Fesztivál csak öregbíti, viszi előre, hiszen sok országból érkeznek hozzánk. Látják Nyíregyháza fejlődését, látják a szép városunkat. Megismerkednek velünk, magyarokkal, és a nyíregyháziakkal. Nagyon fontos az, hogy a mai bonyolult világunkban a kultúra, ráadásul egy ilyen megszentelt helyen, a templomban az ember épülését, kicsit a kikapcsolódását, a feltöltődését is szolgálja, és ne csak egy szakmai előadás legyen, hanem olyan öröm is, mely az embert kiszakítja a mindennapjaiból. Ehhez kívánok nagyon jó erőt a Cantemus tagjainak, Önöknek felüdülést, szórakozást kívánok a város vezetése nevében” – köszöntötte a nyitókoncert előadóit és vendégeit dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Zászlótenger fogadta csütörtökön a hagyományos belvárosi folklór est szereplőit és közönségét, ahol parádés, nemzeti jellegű műsorral szórakoztatták egymást és a hallgatóságot a dalosok. Az esti program előtt a karvezetőjüknek adott fogadást városunk polgármestere a Városháza nagytermében.

„Nyíregyházán hagyománytisztelő és művészetkedvelő emberek élnek, és a Cantemus Kóruscsaládot pedig ezen kategórián belül is kiemelten elismerik, és szeretik. Nagyon örülünk, hogy Magyarország nemzeti intézményévé is vált már évekkel ezelőtt, ami a mi országunkban a legnagyobb elismerést is jelenti. A Cantemus Kóruscsalád egy élő példa arra is, hogyan lehet a tehetségek, lehetőségek felhasználásával, és kitartó, áldozatos munkával olyan értékeket létrehozni, melyet nemcsak Magyarországon, de szerte a világban is elismernek. Ezt bizonyítják a díjak, de az a szeretet és elismerés, mellyel a kórust fogadják. Én nagyon bízom benne, hogy a fesztivál alatt ebből a szeretetből és vendégszeretetből valamit tudunk visszahozni Önöknek is” – így fogalmazott a vendégeket köszöntő beszédében dr. Kovács Ferenc polgármester.

Szabó Dénes köszöntőjében utalt a világjárványra, mely a közösségeket sújtotta a legjobban, különösen a kórusmozgalom életben tartása bizonyult – speciális okok miatt – a legnehezebbnek. Utalt hetvenkedő korára, és arra, hogy hat éve Hong Kongban Életműdíjat kapott, 8 éve pedig a kóruséneklés Oscarját Arezzóban. De úgy érzi, ez csak fél életmű, és van még akarata a következő fesztiválok megszervezésére is.

„Ebben a válságos helyzetben Nyíregyháza most baráti kezet nyújtott, ebben a vendéglátással is szeretnénk segíteni az ide érkezett kórusokat. Érezzék azt, van értelme csinálni, van még hely a világon, ahol ennek értéke van. A háborúra nem számítottunk, ennek nem látjuk a végét, de mi most inkább egymással törődjünk, énekünkkel szolgáljuk a békét, és majd 20-án énekeljük együtt, énekeljük el azt a himnusszá vált magyar dalt, mely az összetartozásnak egy nagyon szép példája. És, ha mi sok százan együtt énekelünk, akkor beváltjuk Kodály óhaját, és 20-án este elmondhatjuk, Örvendjen a világ” – így szólt a dalosokhoz Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy.

Kicsit szűkebb körben ugyan, de a megszokott koreográfia szerint zajlott a XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál 800 lelkes dalossal, akik örültek, hogy itt lehettek, és találkozhattak Kodály országában a házigazda énekkarokkal. Két év múlva ugyanitt – szóltak a búcsú hangjai az augusztus 20-ai Arénás záró gálakoncert után.

Kapcsolódó galéria

Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál - Gálakoncert