Állami kitüntetést kapott a megyei Vöröskereszt vezetője
Fotó: Magyar Vöröskereszt

Állami kitüntetést vehetett át Novák Katalin köztársasági elnök megbízásából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztertől Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója múlt hét pénteken az államalapítás napja alkalmából tartott ünnepségen, Budapesten négy másik nyíregyházi kitüntetett mellett. A méltatásban elhangzott, az elismerést a rászorulók támogatása, különösen az Ukrajnából érkező menekültek megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként ítélték neki oda.

 

A Magyar Vöröskereszt csak az ukrán-orosz háború kitörése utáni első hónapban közel 130 ezer menekültet látott el, és 48 tonna adományt juttatott el a szomszédos országba. Ezek a számok azóta sokszorosára nőttek, hiszen mindvégig elsődleges céljuk volt, hogy minél hatékonyabban vegyenek részt a menekültek fogadásában és ellátásában. Az elmúlt fél évben nagy teher hárult a megyei szervezetre is.

– A legnagyobb feladat az volt, hogy a határon át menekülő tömeg ellátását, irányítását megoldjuk. Ebben nem csak a Vöröskereszt vett részt. Azokon a határátkelőkön, amiért mi vállaltunk felelősséget, a kormányzati szervekkel együttműködve, illetve a helyi önkormányzattal együttműködve dolgozunk a mai napig is – hangsúlyozta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

A megyei szervezet a lónyai segítségponton továbbra is ellátást biztosít, de ott vannak a csengersimai – úgynevezett ellátóponton is. Mindezek mellett pedig részt vesznek a megyében tartózkodó menekültek ellátásában. A múlt hét pénteki állami ünnepségen többek között a háború kitörése óta végzett munkáért vehette át a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést a megyei igazgató. Azt mondja, ez az elismerés a kollégáit is megilleti, hiszen amikor a humanitárius válság elkezdődött, végig csapatként működtek és működnek együtt.

Óriási megtiszteltetést jelent számunkra, főleg azért, mert nemcsak a Magyar Vöröskeresztet, hanem ezen belül a Szabolcs megyei Vöröskeresztet képviselhettem egy állami ünnepségen annak kapcsán, hogy az ezüst érdemkeresztet megkaptam. Én mindig úgy érzem ilyenkor, hogy ez nemcsak az enyém, hanem a kollégáimé is, hiszen bármilyen feladatot elvállalhatunk, elvállalhatok megyei igazgatóként. Viszont, hogy ha nincsenek körülöttem olyan emberek, olyan munkatársak, akik ebben a problémamegoldásban partnerként tudnak velem együttműködni, akkor ehhez én nagyon kevés vagyok. Mindig hittem abban, hogy csapatként kell együttműködni, ez így nézett ki akkor is, amikor a humanitárius válság elkezdődött, elindult.

A Vöröskereszt megyei igazgatója mellett Nyíregyházáról Magyar Ezüst Érdemkeresztet kapott még Szabó Ildikó egykori atléta, olimpiai 5. helyezett távolugró. Magyar Érdemrend Lovagkeresztet vehetett át Grunda János görögkatolikus pap, a Nyíregyházi Egyházmegye oktatásügyi tanácsadója. Szintén állami elismerést kapott dr. Jankáné dr. Puskás Bernadett professzor, művészettörténész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének egyetemi tanára, valamint Vajda Tamás mesteredző, a Nyíregyházi Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Intézetének egyetemi docense is.