Büszke vagyok a nyíregyháziakra

Mint múlt héten megírtuk, a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda és a jégkorong mellett a röplabda is bekerült a TAO-támogatott sportágak körébe egy törvényi módosítás következtében. A parlamenti döntés után a Continental Arénában tartott sajtótájékoztatót dr. Szabó Tünde, sportért felelõs államtitkár dr. Kovács Ferenccel, a röplabda szövetség országos elnökével, Nyíregyháza polgármesterével. Az eseményt követõen adott szerkesztõségünknek interjút a nyíregyházi kötõdésû államtitkár.

– Hogyan került a kiemelt körbe a röplabda?

– Ha megnézzük az elmúlt évek eredményeit, fejlõdésben van ez a sportág Magyarországon is, mely egyébként világszerte nagyon népszerû. Amikor két évvel ezelõtt dr. Kovács Ferenc lett a szövetség elnöke, egyik legfontosabb törekvése volt, hogy bekerüljön a röplabda a társasági adók által támogathatók körébe. Ez most valósult meg, amely újabb lehetõségeket biztosít, s ezzel hatra bõvült a kiemelt látvány-csapatsportágak köre.

– Néhány napja éppen Európa-liga mérkõzéseket rendeztek Nyíregyházán, már nem elõször. Az új eséllyel nemzetközi szinten is elõreléphetünk?

– A kedvezõ folyamat már most is megfigyelhetõ, gondolva a nõi válogatott szereplésére, de a nyíregyházi csapat is az utóbbi évek egyik legszebb teljesítményét érte el a dobogós helyezéssel. Ez azt jelenti, hogy újra nemzetközi kupamérkõzéseket láthatnak a nézõk az egy évvel ezelõtt kormányzati forrásból gyönyörûen modernizált Continental Arénában. Ám a legfontosabb az utánpótlás, a kiválasztási és képzési rendszer rendbetétele. Ez nem csak a röplabdára érvényes: a háttérbázis megteremtését szolgálja közvetve az is, hogy bevezette a kormányzat a mindennapos testnevelést az iskolákban. Így 1,2 millió gyermek sportol naponta, ez óriási dolog.

– A terület államtitkáraként és korábbi, sikeres olimpikonként dolgozik az aktív életmód népszerûsítéséért is. Mi a sport szerepe?

– Sokkal több mint elsõre gondolnánk. A sport egy dinamikusan fejlõdõ stratégiai ágazat világszerte, melynek közvetett és közvetlen hatásai vannak az egészségügyre, az oktatásra, de a családi, ifjúsági és szociális szférára egyaránt. Sõt, a gazdaságra, amelyet Amerikában ismertek fel igazán. Az, hogy a sport gazdasági érték, egyre többen értik meg Európában, ezért is fontos, hogy sokan sportoljanak, mert az adja az alapját késõbb az eredményeknek is. Ehhez persze idõ kell, Angliában például egy bõ évtized volt szükséges ahhoz, hogy érzékelhetõ legyen a sportélet hátterében elindított folyamat.

– Tehát nem csak az élsportban gondolkodnak.

– Így van, hiszen a rendszeres tömegsport nagymértékben hozzájárul az emberek, így pedig egy nemzet egészségéhez is. Ezért mondtam, hogy számos területre kihat a sport. Egyébként tapasztalatom szerint Nyíregyháza ebben is nagyon jól áll. Példaértékû a „Mozdulj, Nyíregyháza!”, az önkormányzat által szervezett ingyenes mozgásprogram-sorozat, és magas a nyilvános, szabadtéri kondiparkok száma is. De a szervezett keretek mellett is szívesen mozog a város, magam is láttam, hogy akár a stadionban, az erdõben rengeteg emberrel lehet találkozni, akik folyamatosan tesznek az egészségükért.

– Ezek szerint képben van Nyíregyházával?

– Természetesen, hiszen soha nem is szakadtam el a szülõvárosomtól, ahol úszóként a sportsikereimet is elértem (például olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérem – a szerk.). Örülök a fiatal úszók eredményeinek, s természetesen élõ a kapcsolatom a benne dolgozókkal. Ugyanaz érvényes az atlétáinkra, akik már felnõtt szinten is kimagaslóan teljesítenek, országos bajnokságokat nyerve. Röplabdában is sikeresek vagyunk utánpótlásban, nyolc edzõ irányításával 250 diák készül rendszeresen, hogy csak három példát említsek. Visszatérve a kérdésre, én itt vagyok otthon igazából, akkor is, ha a munkám most a fõvároshoz köt. Büszke vagyok a nyíregyháziakra, akiknek jelentõs része aktív életmódot él.

– Talán ez is benne lehet abban, hogy a közeli jövõben az infrastruktúra is bõvül?

– Mindenképpen, hiszen Nyíregyháza rászolgált az eredményeivel, s ezek hiánypótló beruházások lesznek. Ennek jegyében indulhat nemsokára az Atlétikai Centrum megvalósítása a Modern Városok Program keretében. De nagyon jó fázisban van a versenyuszoda elõkészítése, és nemsokára a jégsport szerelmesei is állandó, fedett helyen hódolhatnak szenvedélyüknek a hideg idõszakban. S ami még nagyon fontos: ha egy gyermek sportol, elõbb-utóbb a szülõk is nagyobb eséllyel kapnak kedvet a mozgáshoz. A cél pedig az, hogy minél többen sportoljanak az országban.

Tarczy Gyula