Bűnmegelőzési tanácsok nyugdíjasoknak
Trükkös tolvajok próbálják meg különböző módszerekkel átverni a gyanútlan nyugdíjasokat. A bűnözők főleg idős, egyedülálló személyeket csapnak be, magukat szolgáltatónak kiadva, vagy fát árulva csalnak ki tőlük pénzt. Jellemző, hogy a tettes nem egyedül garázdálkodik, hanem társai segítik. A rendőrség szerint kellő körültekintéssel és óvatossággal megakadályozhatóak ezek a tettek.

Télen gyakran előforduló probléma, hogy magukat szolgáltatónak kiadva csapják be bűnözők az idős, főleg egyedülálló embereket. Túlfizetésre hivatkoznak, amivel jelentkeznek a sértett otthonában. Ilyenkor általában nagy címletet adnak, és amíg az idős személy visszajárót keres, megfigyelik, hogy honnan veszi elő a megtakarított pénzét, majd a figyelmét elterelve megpróbálják meglopni. Éppen ezért fontos tudatosítani az idősekben, hogy a szolgáltatók pénzt házhoz, vissza nem visznek, túlfizetés esetén postai úton utalnak, vagy levonják a következő havi számlákból. Az évszakból adódóan jellemzőek a tűzifával kapcsolatos bűncselekmények.

 

Legyenek gyanúsak az olcsón fát kínálók!

 

Fűtési szezonban az idős emberek megpróbálnak olcsón hozzájutni a fához. Sokan éppen ezt használják ki és járják a kisebb településeket, és áron alul kínálnak tűzifát. Ilyenkor a mennyiséggel és pénzzel szokták átverni a gyanútlan megrendelőket, de olyan is előfordulhat, hogy a fa lepakolásakor rabolják ki a sértettet.

 

Legyenek zárva az ajtók és a kapuk!

 

A Rendőrség szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy kertes házakban még napközben is célszerű a kertkaput zárva tartani. Lépcsőházak esetében a bejárati ajtó soha ne legyen nyitva, postaládán, ajtón pedig még akkor se szerepeljen az özvegy előtag, ha a lakásban valóban egy ember él. Ha valaki elutazik, vagy kórházba megy, ezt ne közölje csak azokkal, akikben feltétel nélkül megbízik. Tartós távollét esetében meg kell kérni valakit, hogy ürítse a postaládát, vagy néha kapcsolja fel a lakásban a villanyokat. Mivel a betörések nagy része a bejárati ajtón keresztül történik, ezért érdemes jó biztonságtechnikai eszközökkel ellátni a nyílászárókat. A hatvan éven felüliekre azonban otthonukon kívül is leselkedik veszély.

[REKLAM]

Dr. Pál Gyula, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője, rendőr alezredes arról számolt be, hogy termékbemutatókra szokták invitálni az idősebb korosztályt. Az alezredes felhívta a figyelmet, ezeken a helyeken érdemes odafigyelni arra, hogy milyen terméket vásárolnak meg. Sok esetben rossz minőségű terméket próbálnak meg rásózni a gyanútlan idősekre, de olyan elkövetési mód is előfordult már, hogy hozzátartozóra hivatkozva keresik meg az időseket, balesetre hivatkoznak, hogy sürgősen pénzre van szükség, és valakit elküldenek az összegért. Ilyen esetekben is óvatosságra int a szakember. Dr. Pál Gyula azt tanácsolta, a túlzottan segítőkész emberekkel sem árt egy egészséges óvatosság.

 

Fontos az óvatosság a lakáson kívül is!

 

Az idősebb korosztálynak így nemcsak a saját lakásukban, hanem azon kívül is gondoskodni kell a biztonságról. Orvosi rendelőben például soha ne hagyjanak értékeket az öltözőben, vagy a váróban, kórházi tartózkodásra pedig ne vigyenek magukkal készpénzt, ékszert vagy karórát. Ha lehetőség van rá, az értékeket ott is zárható szekrényekben tartsák, hiszen ha valaki kezelésre megy vagy alszik, nem tud tárgyaira vigyázni.

M. E.