Bűnmegelőzés – Az év végi veszélyekre hívják fel a figyelmet a rendőrség munkatársai

Közelednek az év végi ünnepek, az üzletekben és az üzletek környékén már most megnövekedett a forgalom, ezzel együtt pedig a bűnelkövetések száma is. Az ünnepi hangulatban sokan megfeledkeznek a legalapvetőbb vagyonbiztonsági szabályokról. Gyakran előfordul, hogy az autók ülésére gyorsan berakják az éppen megvásárolt dolgokat, vagy a bevásárlókocsiba teszik, esetleg ott is felejtik a táskájukat, pénztárcájukat, sokan pedig a farzsebükben hordják az értékeiket. Ezek nagyban hozzásegítik a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz. A karácsonyi ünnepekre való felkészülés időszakában a megnövekvő forgalom aktivizálhatja a gépkocsi-feltörésre, illetve az alkalmi lopásra specializálódott bűnözőket is, azonban egy kis odafigyeléssel kivédhető, hogy áldozatokká váljunk. A megyeszékhely adventi vásárában már az első gyertyagyújtáson prevenciós stand várta az érdeklődőket. Ezúttal az év végi ünnepekhez kapcsolódó tipikus bűncselekmények veszélyeire, és azok megelőzésének lehetőségeire hívták fel az érdeklődők figyelmét.

Az adventi időszakban jelentősen megnövekszik a forgalom az üzletekben és az ünnepi forgatagokban is, ezzel együtt pedig a bűnelkövetések száma is emelkedik. A statisztikák szerint a karácsonyi bevásárlások időszakában a leggyakoribb bűnelkövetési mód a zseblopás, ami visszavezethető arra, hogy ez az időszak több okból is kiváló lehetőséget kínál a bűnözőknek. A vásárlók ugyanis a szokásosnál több pénzt tartanak maguknál, és figyelmük is inkább a vásárlásra koncentrálódik, ezért könnyebb észrevétlenül eltulajdonítani értékeiket.

Ebben az időszakban zsúfolt tömegekre lehet számítani a bevásárlóközpontokban és a tömegközlekedési eszközökön is, így egyre több a zsebtolvajlás is. Fontos figyelnünk az értékeinkre, a pénztárcát és a mobiltelefont a test őrizetében, de nem a farzsebben érdemes tartani, és érdemes bankkártyát használni. A vásárlások során szóba jöhet még a gépkocsik feltörése is, érdemes kivilágított, őrzött részen parkolni, és az értékeket a csomagtartóba zárni, valamint érdemes meggyőződni arról, hogy az autó le van-e zárva” – mondta el Kovács Attila, a Sz-Sz-B Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője.

Érdemes még figyelembe venni, hogy ebben az időszakban gyakori az adománygyűjtési tevékenység – tette hozzá az osztályvezető, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy amennyiben valakit az utcán szólítanak meg, ügyeljen rá, hogy megfelelőképp igazolja magát az adománygyűjtő. Pénzt ne adjon át, azt ugyanis el sem fogadhatnának a legálisan gyűjtők, és a lakásba se engedjük be őket. Amennyiben az ünnepi időszakban elutaznának otthonról, kérjenek meg valakit, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében időnként ellenőrizze a lakást, ürítse ki a postaládát – azt a látszatot keltve, hogy van otthon valaki, az utazást pedig ne jelentsék be előre a közösségi oldalakon, ne hívja fel a figyelmet az üres ingatlanra. Kovács Attila elmondta, mivel egyre népszerűbb az online vásárlás, itt is körültekintőnek kell lenni. Kizárólag ismert webshopokról vásároljanak, és előre soha ne utaljanak.

A rendőrség kiemelten kezeli az év ezen időszakát, ilyenkor a közterületen fokozottan vannak jelen egyenruhás és civil ruhás kollégák egyaránt, nyilván a polgárőrséggel karöltve végezzük ezeket a tevékenységeket. Fontos a közlekedésbiztonság, hiszen zsúfolt tömegekre lehet számítani. A rendőrség megtesz mindent azért, hogy ez az időszak zavartalan legyen, ha valaki mégis jogsértés áldozata lesz, az hívja a 112-es segélyhívót, vagy jelezze a közelben tartózkodó rendőrnek” – tette hozzá az osztályvezető.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai a nyíregyházi adventi vásáron már az első gyertyagyújtáson prevenciós standdal várták az ünnepre készülő lakosságot. Ezúttal az év végi ünnepekhez kapcsolódó tipikus bűncselekmények veszélyeire, és azok megelőzésének lehetőségeire hívták fel az érdeklődők figyelmét. Standjuk látogatóit kávéval és forró csokival kínálták, a gyerekeknek pedig szaloncukrot és színezőt ajándékoztak. Decemberben még számos alkalommal találkozhatnak majd a rendőrség prevenciós munkatársaival a karácsonyi forgatagban, hogy minél több embert szólíthassanak meg tanácsaikkal annak érdekében, hogy az ünnepi készülődésüket áldozattá válás ne árnyékolja be. A rendőrség közlése szerint az ünnepek alatt is folyamatosan igyekszenek majd kiszűrni az ittas járművezetőket, így a gépjárművek vezetői családjuk mellett jogosítványukra is gondoljanak, mielőtt autóba ülnének! Arra is felhívják a figyelmet, hogy még időben vizsgáltassák át gépjárművük műszaki állapotát, hogy az esetleges és bosszantó kisebb hibák se keserítsék meg az ünnepek hangulatát! Ne feledkezzenek el a téli útviszonyokra való legfontosabb műszaki felkészülésről sem, tegyék fel a téli gumikat, ellenőriztessék a fék- és kormányberendezést, valamint a szellőztető és a fűtési rendszert is! - áll a rendőrség közleményében.