Buda Barna személyében új vezetővel erősít a Csodavár

A Nyíregyházi Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban 2018. szeptember elsejétől a megújuló, és a budapesti központtal egységes szakmai munka vezetésére Buda Barnát kérte fel a Rejtett Kincsek Down Egyesület.


A szakember a nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény éléről érkezik a Csodavárhoz.

Az Egyesület szakmai szempontjai szerint a gyermek születése után, a fogyatékosságra utaló magatartás felismerését követően célszerű minél előbb szakemberhez kerülni, hiszen ebben az időszakban lehet a legsikeresebb a fejlesztés. Fontos az is, hogy a tanulás és a játék ne zárt közegben történjen, hanem a sajátos nevelési igényű és a tipikus fejlődésű gyerekek együtt játsszanak és tanuljanak. Ezért született a játszóház, és ezért indult a Mindenkinek becsengettek program, mellyel az Egyesület elnyerte az Európai Befektetési Bank II. díját, de Erasmus Nívódíjat is kapott.

Ehhez személyes kötődésem is van, mert 2009-ben megkeresett engem a Down Egyesület elnöke, hogy szeretné intézményüket is bevonni ebbe a széleskörű társadalmi integrációba, ami arról szól, hogy a speciális nevelésű igényű gyerekeket a többségi intézményekbe integrálnák bizonyos időszakokban, közösen részt vennének tanítási órákon, valamint szabadidő foglalkozásokon, ezt a jövőben is szeretnénk tovább folytatni.

– nyilatkozta Buda Barna a nyíregyházi Csodavár intézményvezetője, szakmai koordinátor.

A Csodavár állandó fejlesztésben és megújulásban él, frissíti kommunikációját, bővíti szakembergárdáját és szolgáltatási körét. A közeljövő célja pedig az egységes, holisztikus pedagógiai szemlélet kialakítása, mely testi, lelki, szellemi és szociális területen a teljességben nevel, oktat és fejleszt.

Bízunk benne, hogy 2019-ben a nyíregyházi Csodavár is megújul, teljes egészében az infrastruktúrája. Szeretnénk egy olyan nemzetközi online fejlesztő anyagot kidolgozni, amely egyedülálló szinte egész Európában, bárki ehhez ingyenesen hozzáférhet.

– ígérte az intézményvezető.

A helyi szakemberek tapasztalata nyomán, pszichológus, gyógy- és fejlesztő pedagógusok, gyógytornász, konduktor és logopédus által kidolgozott anyag a szülők számára, otthoni használatra készül angol, szlovák, román és magyar nyelven. A két éves program konzultációs lehetőséget is kínál.

 

Matyasovszki Edit