Botanikai ritkaságok a Nyíregyházi Állatparkban

A napokban igen kellemes illat fogadta vendégeinket a Trópusi házból nyíló Citrus Kertben, ahol most virágzik többek között a Gardénia /Gardenia auguszta/. Ez az örökzöld, fényes levelű, fehér virágú cserje hazája Délkelet-Kína és Dél-Japán. A mediterrán kertek igazi dísze. A virágát tea illatosítására, a virágából kinyert olajat pedig parfümök készítésére használják.

A gardeniák alatt közönséges tarkaverbénák virítanak /Lantana camara/. A Dél-Amerikából származó növény népies neve sétányrózsa. Érdekessége, hogy a virágok kinyílásukkor általában narancsszínűek, majd sárgába és karminvörösbe váltanak át. A parkban a több száz különböző színben pompázó leander mellett a ritka sárga leander vagy perui leander /Thevetia peruviana/ is látható. Az erős lombú örökzöld fácskát sokfelé ültetik narancs és sárga, tölcséres pártájú, illatos virágjáért.

Szintén sárgán virít a Bauhin-cserje /Bauhinia tomentosa/ is. Afrika délkeleti részéből, Ázsia trópusi tájairól származik. A virágok nagyok, harang alakúak, s az 5 szirom közül a felső belső oldalának tövén sötét folt látható. Mellette Enciánfa – Kék burgonya cserje /Solanum rantonnetii/ bontotta ki szirmait. Kis virágjai gyakran kissé gyűrött felületűek, melyek közepén sárga csillag látható.

Szintén Dél-Amerikában őshonos a Tövises murvafürt /Bouganvillea spectabilis/. Hazájában fásodó szárú, magasra kapaszkodó lián, nálunk cserje. A murvalevelek színesek, bugákban fejlődnek. Két hibridje látható itt, bíbor és kárminpiros színű. Nevét, a Bougainvilleát Louis Antoine Comta de Bougainville francia admirálisról kapta, akinek hajóján a növény felfedezője Brazíliába utazott.

Igazi különlegesség a papaja /Carica papaya/ vagy más néven dinnyefa. A növény a 10 méter magasságot is elérheti. A levelek 1 méter hosszúak is lehetnek, mélyen kordélyosan osztottak. A törzs csúcsán zsúfoltan helyezkednek el. A virágok krémfehérek, a termés éretlenül zöld, majd éretten narancssárga, körte vagy dinnye alakú. Nagyon finom gyümölcs.

Forrás: SostoZoo