Boldog Óra Nyíregyházán
Hogyan tudjuk jóvá tenni régen elkövetett bűneinket? És hogyan tudunk sorsunkat bátran felvállalva szabadon és boldogan élni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Vörös István Boldog Óra című darabja, amelyet a Baltazár Színház előadásában láthat a nyíregyházi közönség.

Mintegy 50 színházi előadást mutatnak be március 5. és 8. között az országban a Mindenütt Nő programsorozat keretében. A nyíregyházi közönség a Baltazár Színház produkcióját láthatja. Március 8-án a társulat Vörös István Boldog óra című darabját mutatja be.

 

MAGYARORSZÁGON EGYEDÜLÁLLÓ TÁRSULAT

 

Az 1998 januárjában alakult Baltazár Színház Magyarországon az egyedüli hivatásos színtársulat, amely értelmi sérült színészekből áll. A társulatot működtető Baltazár Színház Alapítvány úttörő feladatot lát el azzal, hogy a fogyatékosságot háttérbe szorító és a művészi sorsot előtérbe helyező látásmóddal rendelkezik. Megteremti a lehetőségét, hogy sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. A társulat a megalakulása óta 13 előadással állt a közönség elé.

 

HOGYAN HAT A MÚLTUNK A JELENÜNKRE?

 

Vörös István színműve azt mutatja meg: a sorsunk meg van írva. Fejezetei örömben és bánatban bővelkednek. A sorok között azonban szabadon olvashatunk, ez rajtunk múlik. Sokszor megijedünk, becsukjuk a szemünket, mert amit ott látunk, nagyon fáj. Ez egyúttal a tisztánlátás pillanata: szembenézés önmagunkkal. Éppen úgy, mint abban a különleges étteremben, ahol a nap egy órájában történettel vagy dallal lehet fizetni az ételért. Élhetünk annak lehetőségével is, hogy régen cipelt lelki terhektől szabaduljunk meg. Ez a kedvezményes időszak a Boldog Óra.

Az előadás a múltat és jelent egymás mellé állítja, miközben arra a kérdésre keresi a választ: múltunk mennyire befolyásolja jelenünket? A régen elkövetett bűneinket hogyan tudjuk ma jóvátenni? Hogyan tudunk, bátran felvállalva sorsunkat, szabadon és boldogan élni?
A Boldog Óra című előadást március 8-án 19 órától láthatja a nagyközönség a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán. Az előadás rendezője Elek Dóra.

F. A.