Bokrétaavató – Őszre kész a nővérszálló
Fotó: Szarka Lajos

Az „Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése” című EFOP-os projekt keretében háromszintes, 118 férőhelyes nővérszálló alapjait rakták le tavaly szeptemberben a Jósa András Egyetemi Oktatókórház területén. Az 1,1 milliárd forintos beruházás a bokrétaavató ünnepséghez ért, és még idén ősszel átadják az épületet, melyben összkomfortos minigarzonokat bérelhetnek az intézmény gyógyítói.

 

A kormányzat feladata, hogy biztosítsa az egészségügyi dolgozók számára a biztos megélhetést, az infrastrukturális hátteret, melynek köszönhetően munkájukat a legjobb tudásuk szerint végezhetik – kezdte köszöntőjét a Nyíregyházi Nővérszálló bokrétaavató ünnepségén a Belügyminisztérium helyettes államtitkára.

„Az elmúlt évtized alatt számos fontos és sikeres lépést tettünk a rezidens ösztöndíjtól a bérek emeléséig, a mentőszolgálat korszerűsítésétől és bővítésétől, a kórházak és szakrendelők felújításáig. De nem szeretném az időt ezek felsorolására fordítani. Mindössze egy részterületről szeretnék beszélni, ez pedig a lakhatási körülmények javítása, amelynek érdekében az EFOP – 2.2.0-16 projektet indítottuk” – mondta Lengyel László, a BM Egészségügy Finanszírozásért és Fejlesztésért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. 

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a Covid miatt csúszott egészségügyi beruházások sorában 368 új férőhellyel számolnak, illetve 1200-nál is több szálláshelyet kínálnak országszerte nővéreknek és fiatal orvosoknak egyaránt.

„Fantasztikus az az átalakulás, az a változás, ami ebben az épületben végbement, mint ahogyan az egész kórházi telephelyen is. Nagyon látványosak a fejlesztések. Vannak persze, amik ráncfelvarrásra szorulnak – erre felhívtuk az államtitkár úr figyelmét a polgármester úrral –, és ha már minden gyógyító épülettel végeztünk, akkor a főigazgatói szárny is sorra kerülhet” – fogalmazott a vármegyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár.

Ez az intézmény sokkal többet jelent a külsőségeknél, hiszen a gyógyító szakmai munka színvonala szerint ítélik meg a betegek és a páciensek. 2006-ban a Kardiovaszkuláris Központ nyitásával indult a fejlődés a fekvőbeteg-ellátásban – folytatta a vármegyei közgyűlés elnöke. A gyarapodás elemeivel indult a polgármester köszöntője is.

„Nemcsak a pólus projekt valósult meg, nemcsak nagyon fontos gépek, orvosi műszerek kerültek beszerzésére, hanem ez a 10–12 éves fejlesztési sorozat figyel arra, hogy az itt dolgozók munkakörülménye, megbecsülése is jobb legyen. Évekkel ezelőtt átadtuk az óvodát, amire régóta és sokan vártak. Megvalósult a parkolóház, és most itt a nővérszálló. Ez nagyon fontos azért, mert tudjuk, hogy egyre nagyobb feladatok hárulnak az itt dolgozókra. Orvosokra, szakápolókra” – hangsúlyozta a bokrétaünnepen dr. Kovács Ferenc polgármester.

Fontos, hogy kiemelten jó munkakörülmények között dolgozhatnak a megyei egészségügyi intézmény dolgozói. A 3200-as létszámból 1800 szakember itt, a megyeszékhelyen kapott feladatot.

Remek lehetőség, hogy jó infrastrukturális hátteret tudnak kínálni a kórházba jelentkező fiatal orvosoknak, szakdolgozóknak.

„Szeptember végén találkoztunk, amikor az alapkőletétel megtörtént. Egy 118 fő elhelyezésére alkalmas nővérszálló épül, de már akkor is elmondtam, hogy egy kicsit szélesebb körben gondolkodunk. Nemcsak nővérek, de fiatal, kezdő orvosok, orvos házaspárok számára is szeretnénk lehetővé tenni a lakhatást ebben az épületben. Lényegében minigarzon lakásokat alakítanak ki, és magas ár-érték arányban tudjuk majd biztosítani dolgozóink számára a lakhatást. Gép, műszer, minden nagyon fontos, de a humán erőforrást semmi nem helyettesítheti. Azért is öröm, hogy ez Nyíregyházán megvalósulhatott, mert éppen itt van a legnagyobb hiány a szakdolgozókból. A városi jellegű telephelyeken szakdolgozókkal jobb a helyzet, ott inkább kevesebb orvossal dolgozunk. Ezért itt már Nyíregyházán az új nővérszállóban remélhetőleg fogadni tudjuk azokat a munkatársainkat is, akik a vármegye távolabbi részéből, vagy más vármegyéből szeretnének a mi intézményünkben dolgozni” – szólt a lehetőségekről a vármegyei kórház főigazgatója.

Kórházi és önkormányzati vezetők, illetve a dolgozók képviselői, és az építők körében megtörtént a bokrétaavatás. A 800 éves német hagyomány nyomán nálunk is meghonosodott szokás szerint akkor rendeznek ünnepet az építők, amikor elérik az épület legmagasabb pontját. Ez ma megtörtént, és a tervek szerint még idén ősszel beköltözhetnek a lakók az új nővérszállóba. Így gyarapodik a 70 ágyas, közel félszáz éves korábbi épület, 118 összkomfortos, új férőhellyel.

Kapcsolódó galéria

Nővérszálló bokréta ünnepsége a kórházban