Biztosítja a kormányzat a forrást a Tiszavasvári úti felüljáró komplex felújításához
Fotó: Illusztráció

Megújul jövőre a Tiszavasvári úti felüljáró. A kiviteli tervek már elkészültek, és a múlt heti Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a forrás is rendelkezésre áll. Így a kormányzat a szintén a napokban bejelentett ötmilliárd forintos útfelújítás mellett egy újabb jelentős tételt ad Nyíregyházának az infrastruktúra fejlesztésére. A munkák tavasszal kezdődhetnek.

Évek óta keskenyebb, de biztonságos méretű sávokon halad a forgalom a felújítás előtt álló felüljárón. A 36. számú, Polgár–Nyíregyháza másodrendű főút részének, a vasúti fővonal feletti hídnak a felújítása évek óta téma.

Most is biztonságosan használható

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több ízben is közölte szerkesztőségünkkel, hogy szakembereik kiemelt figyelemmel kísérik a híd állapotát, melyről naprakész információkkal rendelkeznek, így a szükséges üzemeltetési és karbantartási munkákat haladéktalanul elvégzik a felüljárón a felújítás megkezdéséig, hogy a közlekedők 2x2 sávon, biztonságosan használhassák. A múlt heti Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján az utolsó akadály is elhárult a felújítás elől, hiszen a kormány biztosítja a forrást a komplex modernizálásra.

Gyalog- és kerékpárúttal készül

Sőt, plusz tartalom is került bele a polgármester kérésére. – A tervezésnél azt kértük, hogy a város felől nézve a jobboldali sáv két és fél méterrel szélesebb legyen, hogy egy gyalog- és kerékpárúttal is bővüljön, hiszen a felüljáróig és a felüljárótól is van már kerékpárút, így össze lesz kötve a két, fontos szakasz.

Komplex felújítás szükséges

Dr. Kovács Ferenc a városháza udvarán jelentette be a hírt, hozzátéve, hogy egy két évvel ezelőtti szakértői vizsgálat állapította meg, hogy teljes körű felújítás szükséges az 1977-ben átadott műtárgyon. 2019-ben elkészültek az engedélyes, 2020-ra pedig a kiviteli tervek. A komplex felújítás érinti a korrodálódott tartópilléreket, a híd szerkezetét, felületét, a pályalemezt, a burkolatot, a szigetelést.

Sokaknak hoz könnyebbséget

A gyalog- és kerékpárúttal való bővülése pedig egyaránt kedvez a kertvárosiaknak, a bokortanyákon élőknek, valamint a megye északnyugati részéből érkezőknek. Erre utalt a bejelentésen dr. Vinnai Győző (FIDESZ-KDNP), az érintett területek országgyűlési képviselője. – A Tiszavasvári Járásból mintegy 30 ezer ember ezen a felüljárón keresztül jut be Tiszalökről, Tiszavasváriból a városba. Itt van az Ipari Park, itt van a LEGO, ez is nagyon fontos, a forgalmat növelő tényező. Éppen ezért a közlekedési infrastruktúrában kiemelt lobbitevékenységet folytattunk.

A LEGO-ig kerekezhetünk

A közös lobbizás pedig tovább is folytatódhat, hiszen a képviselő szerint az elképzelések része a Nagycserkeszig vezető kerékpárút. Mint ismert, a LEGO-ig már van, és a szomszéd település most nyert forrást a Magyar Falu Programból a belterületi kerékpárútjának megépítésére.

Tavasszal kezdhetik

Ami a felüljárót illeti: az időjárást is figyelembe véve várhatóan tavasszal kezdődhetnek a munkák, amihez most már minden feltétel adott. A felújítást technikai szempontból bonyolítja, hogy a híd alatt fut a Nyíregyháza–Záhony vasútvonal. Ezért a Magyar Közút több alkalommal is egyeztetett a MÁV Zrt. munkatársaival a munkák során alkalmazandó vasúti üzemmel kapcsolatos korlátozásokról, ideiglenes műszaki megoldásokról a hídszerkezet alatti vasúti felsővezeték-rendszer kialakításának egyedisége, komplexitása miatt. Addig is: a híd biztonságosan használható.