Bízik a nyíregyházi póló jövőjében a háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitány
Fotó: Szarka Lajos

Mint arról múlt héten beszámoltunk, ünnepélyesen is átadták a sportolók által már használatba vett városi uszodát. A nagyközönségnek is megnyíló intézmény avatásánál jelen volt dr. Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott háromszoros olimpiai bajnok szövetségi kapitánya is, aki később a város nívódíjas Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület programján vett részt, s ott adott exkluzív interjút a Nyíregyházi Televíziónak.

 

Az elmúlt hét egyik kiemelt történése volt a városi uszoda ünnepélyes átadása, melyen dr. Kovács Ferenc polgármester arról beszélt: újabb több évtizedes álma vált valóra ezzel a nyíregyháziaknak, például a Városi Jégpálya pár évvel ezelőtti megépítése mellett.

Példaértékű uszoda

A vízilabda és úszó országos szövetségek vezetői egyaránt példaértékűnek tartották a beruházást és lemásolásra alkalmasnak javasolják országszerte a létesítményt. A szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok dr. Kemény Dénes ettől máris messzebbre tekint: eleve pótszékes telt házat vizionál a magyar válogatott olimpiát követő, tervezett, nyíregyházi bemutató meccsére. – Abban bízom, hogy rövid időn belül hozzá kell majd nyúlni az épülethez és kicsinek fog bizonyulni a lelátó... Mert pillanatnyilag úgy látom, hogy ez elsősorban a képzésre és a póló jövőjének a kialakítására lett tervezve.

Vonzerő lehet a póló

A sikeredző hozzátette, a mostani tervezés reális, de hosszabb távon kinőheti magát a vízilabdaélet Nyíregyházán is. Ehhez azt javasolja a tapasztalatok alapján, hogy egy neves, tekintélyes edzőszemélyiséget kell majd idehozni, akinek a neve is vonzerő lehet, és aki felviheti a felnőttcsapatot az első osztályba. Tapasztalatból pedig van nála bőven, hiszen 15 éven át volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, s a három olimpia mellett is mindent megnyert a csapatával, amit lehetett. Aztán hat éven át vezette a magyar szövetséget, így nem csoda, ha sokan kíváncsiak a véleményére.

Kemény üzenetek

Ezért is hívta meg egy pódiumbeszélgetésre a városi nívódíjjal kitüntetett Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesülete, melynek tagsága városi sportvezetőkkel kiegészülve egy uniós pályázat forrásaiból megvalósítandó közösségépítő workshop keretében hallgatta a mesteredző tanácsait. Bár Kemény Dénes azt mondja, nem tartja magát trénernek, a cégek „találták” ki erre a szerepre. Az útmutatásairól Endrei Judit könyvet is írt, Kemény üzenetek címmel. – Egyszer-kétszer meghívtak inkább ilyen feszültségoldó programként, aztán utána észrevették, hogy amiket mondok, az a válogatott életéből való, de hasznos nekik az üzleti életben is. S így aztán egyre több cég vár tőlem olyan tapasztalatátadást, amit fel tudnak használni. Azért nem gondolom magam trénernek, de bármilyen kérdésre el tudom mondani, hogy gondolom, és olyan is volt már, hogy kipróbálták és működött – fogalmazott a kapitány.

Fejlesztésekről is a workshopon

A megszívlelendő tanácsok mellett tényeket is hallhatott a vállalkozói közönség a pódiumesten, ahol dr. Kovács Ferenc polgármester tájékoztatta a jelenlévőket a városban éppen zajló, elkészült és a közeli jövőben induló, vagy tervezett beruházásokról. Köztük a nagykörút bezárásáról, a négyes főút Nyíregyháza és Debrecen közötti szakaszának négysávossá bővítéséről, vagy a nagyszabású útfejlesztésekről. A szervezők ígérik: a workshop­sorozat folytatódik.