Bethlen Művészeti Fesztivál – 40 zongora és több mint 20 kamarazenei produkcióval
Fotó: Szarka Lajos

Tizenkettedik alkalommal rendezte meg a Bethlen Gábor Iskola a Bethlen Művészeti Fesztivált. A komolyzenei versenyre az ország minden pontjáról és a határon túlról is érkeztek. A két nap alatt 40 zongora és több mint 20 kamarazenei produkciót adnak elő a diákok.

Kezdetét vette a Bethlen Művészeti Fesztivál a Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskolában. A két napos komolyzenei versenyre az ország minden pontjáról és a határon túlról is érkeztek diákok. A nagy hagyományokra visszatekintő rendezvény egyik része egy képzőművészeti verseny volt, óvodás kortól küldhették be rajzaikat a résztvevők. Ennek eredményhirdetésével és a díjak átvételével kezdődött a program. A másik két kategóriában 40 zongora és több mint 20 kamarazenei produkciót értékelnek.

Szerettünk volna az alapfokú művészeti iskoláknak egy olyan versenyt rendezni, ahol bemutatkozhatnak a fiatal tehetségek és ki is bontakozhatnak.

– mondta el Gállné Garai Andrea, a Bethlen Gábor Művészeti Iskola vezetője.

A zsűri elnöke Várnagy Andrea zongoraművész volt, aki kiemelte, hogy az értékelésnél számára az a legfontosabb, hogy mennyi érzelmet tud közvetíteni egy-egy diák a produkciója közben. Hozzátette ehhez a hangszerhez is, mint mindegyikhez nagy kitartásra van szükség.

A zongorázás mint minden ugyan olyan nehézséget takar. Rengeteg idő kell hozzá és nagyon nagy alázat. Nem rögtön jönnek a sikerek. Az első pár hónap után nagyon sok gyerek abbahagyja mert azt érzi, hogy ebbe sok órát bele kell fektetni, de ha utólag megérzik az ízét annak, hogy milyen egy zeneművet tolmácsolni és mennyi ajándékot kapunk fentről a zene által, akkor ez egy pótolhatatlan dologgá válik. Szülőként is, pedagógusként is és művészként is közvetíteni kell, hogy találják meg ebben az örömöt.

– mondta el Várnagy Andrea zongoraművész.

A verseny szerdán is folytatódik, összesen húsz kamarazenei produkciót adnak elő a résztvevő diákok.

Kapcsolódó galéria

Művészeti Fesztivál a Bethlen Gábor iskolában - 2020