Bérfejlesztés – Legalább 2–2,5-szeresükre emelkednek a bérek
fotó: Szarka Lajos

Több mint 10 milliárd forintot költhet fejlesztésekre a Nyíregyházi Egyetem a következő években, melyből többek között az oktatók és egyetemi dolgozók bérfejlesztése is megvalósul. A korábbi fizetések jellemzően a 2–2,5-szeresükre emelkednek, így 400 ezer és 1,2 millió forint között lesz minden oktató bruttó bére. A munkaszerződésekben kijelölt indikátorok alapján azonban további pénzjuttatásokat és szociális juttatásokat is beépítettek a bérekbe, így például hosszú évek után újra van cafeteria is a Nyíregyházi Egyetemen.

A Nyíregyházi Egyetem 2021 augusztusától modellváltó egyetemként nem állami, hanem alapítványi fenntartású magánegyetemként működik tovább. A fenntartó alapítvány egy hosszú távú keretmegállapodást és egy öt évre szóló közfeladat-finanszírozási szerződést kötött az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, melynek keretében a bérfejlesztés is megvalósul.

Ebben pontosan lefektették azokat a feltételeket, amelyek alapján a többlettámogatásra jogosultak vagyunk, vagy leszünk. Ez egy nagyívű költségvetés, ez alapozza meg azt, hogy most be tudtuk jelenteni a nagymértékű béremelést, melyet egy katedrán álló oktató kiérdemel. Ezek mellett elvárások is vannak, az indikátorokat teljesíteni kell, hiszen ha ezeket nem tudjuk megfelelő arányban teljesíteni, a finanszírozásunk is veszélybe kerül” – mondta el Halkóné dr. Rudolf Éva kancellár.

Minderre bruttó 10,3 milliárd forint fejlesztési forrás áll a Nyíregyházi Egyetem rendelkezésére 2026-ig, melyből az infrastrukturális, informatikai fejlesztések mellett a bérfejlesztés is megvalósul, melyről már Vassné prof. dr. Figula Erika rektor beszélt televíziónknak.

Munkabeosztástól függően másfajta, de minimum 100150% közötti béremelést jelent, ezen kívül egyéb motivációk is vannak, díjazni fogjuk a top 10 oktatót, ha valaki sikeresen patronálta a hallgatóját, a legnívósabb publikációt és akinek a hallgatói különböző tudományos eredményeket érnek el. Ezen kívül szociális juttatásokat is beépítettünk, újra bevezettük a cafeteria rendszert.”

A Nyíregyházi Egyetem és a hazai felsőoktatás életében és történetében még nem volt ilyen nagyarányú béremelés – tette hozzá a rektor, aki elmondta, 400 ezer és 1,2 millió forint közötti béreket kapnak majd az oktatók. Ezt azonban a finanszírozási szerződésben foglalt indikátorok teljesítése eredményeként tudnak majd fenntartani. Ezek az indikátorok jelentik majd az egyetem finanszírozásának biztosítását is, ezért az oktatókat folyamatosan figyelemmel kísérik majd ezek teljesítésében.

Kapcsolódó galéria

Bérfejlesztés az egyetemen