Bemutatták a Jósa András Múzeum idén megjelent kiadványait, így az intézmény évkönyvét is

Néprajzi és régészeti tanulmányokat is tartalmaz a Jósa András Múzeum idei évkönyve. Ez már az 59. a sorban és két kötetes lett, az első több mint 460 oldalas, benne 25 szerző tiszteleg a Magyar Régész Szövetség alapító tagja, Juan Cabello kubai születésű régész előtt. Az évkönyv második kötete mintegy 450 oldalas.


Mohácsi Endre történész elmondta:

Annyiban különlegesebb ez az évkönyv, hogy a 2017-es év második felében az egyik kiállításunkhoz, a Fejedelmeink Mesés Kincsei kiállításhoz kapcsolódóan rendeztünk egy tudományos konferenciát, ahová többek között a Debreceni és a Nyíregyházi Egyetemről, valamint a megyei levéltárból hívtunk tudományos kutatókat. Az erdélyi fejedelemség másfél évszázadát dolgozták fel az előadások és ezek is bekerültek a kötetbe.

Nemcsak az évkönyvet, hanem többek között tanulmányköteteket és népszerűsítő könyveket is jelentetett meg idén a múzeum. A 150 éves közművelődési és tudományos intézményben az Ad Hoc című, könnyed, leletismertetéseket tartalmazó könyvet is bemutatták.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A kiadványbemutató tájékoztatóján emlékeztettek, a Múzeumok Éjszakájára nyitották meg a Munkácsy 50 című kiállítást. A tárlaton két részletben, összesen 50 alkotást láthatnak az érdeklődők.

Dr. Rémiás Tibor igazgató kiemelte:

Most 30 festményt lehet látni, ezek Pákh Imre magángyűjteményéből kerültek ide hozzánk és ugyancsak Pákh úr magángyűjteményéből kerül még hozzánk 20 festmény az Ermitázsból, mert ott van most egy óriási Munkácsy kiállítás. Én úgy gondolom, hogy a nyírségi emberek számára is egy nagyon fontos kiállítás ez. Szerintem nagyon sokan fogják látogatni a tárlatot, mi több tízezer emberre számítunk. Ezért múzeumpedagógiai foglalkozásokkal szeretnénk kedveskedni és elkészítettük a kiállításnak a katalógusát is.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Kohut Árpád

A katalógus elérhető a múzeumban, a Munkácsy tárlat szintén ott, utóbbi október 14-ig látogatható.

 

Dér Vivien