Bemutatkozott a fehér oroszlánbébi

Gondozója karjából, cumisüvegből fogyasztotta ebédjét a Nyíregyházi Állatpark öthetes fehér oroszlánbébije. A kis állat augusztus 26-án született az Európa-szerte híres állatparkban, de mamája csak három héten át tudta táplálni, mert elapadt a teje. Egy gondozónő vette pártfogásába a ritka színváltozatú csöppséget, aki azóta is pótmamája a kis oroszlánnak. Négyóránként eteti kutyatej pótló tápszerrel, csukamájolajjal és bélflórapótlóval azért, hogy egészséges felnőtt oroszlánná cseperedjen. Etetések után vizes törölközővel átgyúrja az állatot, ezzel stimulálja bélrendszerét. Az oroszlán és a gondozója csupán az etetés időszakában érintkeznek egymással, hiszen ez szolgálja leginkább a bébi érdekét.

 

Jobb, ha kevesebbet érintkeznek

 

Herlicska Anikó, a Nyíregyházi Állatpark állatgondozója elmondta, szinte folyamatos a dilemma, hogy milyen erős kötődés alakuljon ki ember és állat között. Hozzátette, nem egyszerű dolog felnevelni egy kisállatot, hiszen mindig vannak nehézségek, főleg az elején.

További képekért kattintson a fotóra!

Itt is meg kellett tanítani, hogyan kell cumisüvegből tejpótló tápszert inni. A gondozó kifejtette, azt gondolja, számára akkor zárul sikeresen egy történet, ha a nevelt állat később be tud illeszkedni a saját fajtársai közé.

 

Szépen fejlődik

 

A jelenleg öthetes ritka állat szépen fejlődik, naponta átlagosan 70–100 grammot hízik. A 2800 grammos oroszlánkölyök eddig egy látogatóktól elzárt helyen élt, az érdeklődők azonban már megtekinthetik a Viktória házban. A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta együtt élő fehér oroszlán pár utódja igazi különlegességnek számít az állatvilágban.

 

Ritka, különleges állat

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője elmondta, a fehér oroszlán a dél-afrikai krugeri oroszlán színváltozata. A bézs színű bundája teszi különlegessé. 500 egyed él belőle a természetben az egész világon, akik a kipusztulás szélére kerültek gyönyörű bundájuk miatt. Az osztályvezető elmesélte, a hetvenes években jelent meg róluk egy könyv, Timbavati fehér oroszlánjai címmel. Akkor a fehér ember megneszelte, hogy létezik ez a bundájú állat, és ezért ki akarta irtani őket. 1994 óta nem láttak a természetes élőhelyén ilyen állatokat. Csak nemzeti parkokban és állatkertekben élnek.

 

Legyenek Önök a keresztszülők!

 

A kis oroszlánhölgynek még nincs neve, a kifutója mellett elhelyezett ládába várják a javaslatokat a Nyíregyházi Állatpark dolgozói, hogy a keresztelőt követően hogyan szólítsák a ritka nagymacskát.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)