Beindult a belföldi turizmus - Nyíregyháza a legkedveltebbek között
Beindult a belföldi turizmus - Nyíregyháza a legkedveltebbek között

Minden jel arra utal, hogy beindult a belföldi turizmus: nyolc nap alatt megduplázódott a pünkösdi hétvégére szóló foglalások száma, amellyel most már 40 százalék alatti az elmaradás idén januárjától május 18-áig az előző év ugyanezen időszakához képest.

Míg egy hete ez a szint a tavalyi harmadát sem érte el – derül ki a Szallas.hu legfrissebb adataiból. A Turizmus Online virtuális hasábjain megjelentek szerint a pünkösdi hosszú hétvégén a legkedveltebb célállomás Siófok, amelyet Balatonfüred és Zalakaros követ. A dobogós helyek után pedig sorban Gyula, Nyíregyháza, Hévíz, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca és Pécs áll. Az átlagos foglalási érték pünkösdkor 49 ezer forint, a foglalások kétharmada 50 ezer forint alatti. A legtelítettebb napként az előzetes becslések szerint a mai, május 30-i szombatot várják.

A későbbi, nyári foglalások ennél is biztatóbbak: a Szallas.hu szerint az augusztus 20-i időszakban rekordforgalomra lehet számítani. Június egyelőre gyengébb a tavalyhoz képest, míg a július látványosan erősödik. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégére eső foglalások pedig már 7 százalékkal túl is szárnyalták a rendszerben tavaly ilyenkor mért állást.

A Balaton-parti nyaralásokkal egyelőre óvatosak az utazók, augusztusra jelentős a szabad kapacitás több tóparti városban: Balatonalmádiban, Balatonvilágoson, Balatonkenesén és Zamárdiban is, ahol felére esett a foglalások száma a következő hónapokra. De hasonló a helyzet a fürdővárosok, Miskolctapolca vagy Kehidakustány esetében. Egyelőre nem termálfürdőkbe és a közös medencés helyekre vágynak az utazók, inkább a különálló apartmanokat és vendégházakat részesítik előnyben. A wellnesshotelek is először a wellnessrészleg nélkül nyitnak ki országszerte. A pihenni vágyók átlagos foglalása 100 ezer forint körül alakul, 30 százalék az 50 ezer forint alatti, harmada 50-10 ezer forint között mozog.

A statisztika szerint a magyar települések túlnyomó részén még nem érte a foglalások száma a tavalyit, de akad néhány hely, ahol jelentős fellendülés látszik. A falusi turizmus 500 százalékot nőtt tavalyhoz képest, bár ez még mindig csak néhány száz utazót jelent országos szinten. E pihenési forma népszerűségét növelik a jellemzően különálló házak saját kerttel, közeli túra-, zarándok- és bicikliútvonalak, kerti bográcsozási lehetőségek.

A Balaton-felvidéken és nagyobb városok mellett találunk olyan településeket, ahol megduplázódott a szállóvendégek száma tavalyhoz képest, például Szentbékkálla és Szentantalfa. Kaposvár mellett, a Zselici dombság ékkövei Bárdudvarnok és Zselickisfalud is fokozott érdeklődésre tart számot. A Pakshoz közeli Szeliditópartot a csónakázó- és horgász tava miatt keresik fel, Békésszentandrást, pedig az ország ötödik legnagyobb állóvize, a Kákafoki-holtág teszi népszerűvé a kirándulók számára.

Az egy főre jutó szálláshely árak 3 százalékkal növekedtek az előző évhez képest. Idén minden szállástípust figyelembe véve 8.480 forint/fő/éj a magyarországi átlagár június 1. és augusztus 30. között. Leginkább a villák és falusi szálláshelyek árai növekedtek, míg a hostelek olcsóbbak lettek. A foglalások értékéből ugyanakkor az látszik, hogy a lemondott húsvéti és tavaszi üdüléseken megspórolt pénz egy részét az utazóközönség arra költi, hogy nyáron egy kicsit jobb, drágább szálláson nyaralhasson, vagy egy-egy nappal meghosszabbítják a nyaralást.

 

magyarnemzet.hu