Barna bácsiért és Györgyért is összefogtak az emberek

Bizonyára sokan emlékeznek még Barna bácsi, a belvárosi hajléktalan történetére, akirõl Balázs Attila fotóriporter képeket is készített. Elkísérte õt a karácsonyi éjféli misére és megörökítette, ahogy hallgatja az igét és gyertyát gyújt. A képek megjelenése után egyre több cikk is napvilágot látott Barna bácsiról, az öregúr pedig igazi „médiasztár” lett. Sokan segítettek neki, tavaly õsz óta pedig már fedél is van a feje felett, jelenleg az egyik nyíregyházi idõsek otthonának a lakója. Úgy tûnik azonban, hogy lehet a városnak egy új „Barna bácsija” is. Egy fiatal nyíregyházi lány ugyanis december elején bejegyzést tett közzé a facebook hírfolyamára egy György nevû hajléktalanról, aki már hosszú ideje az utcán él, mélyvénás trombózis miatt az egyik lábát amputálták, a felesége elhagyta, és egyedül maradt. A segíteni akarás óriási méreteket öltött, a bejegyzés jelenleg több mint 32 ezer megosztásnál tart és folyamatosan érkeznek az adományok Györgyhöz, fõként élelmiszerek és ruhák. Mint megtudtuk, még nagy szüksége lenne szállásra és munkahelyre, de akkora összefogás vette õt körül, hogy bízunk benne, hamarosan errõl is hírt adhatunk majd...

 

SZOLIDÁRISAK A VÁROSLAKÓK

 

Szenes Zoltántól, a Periféria Egyesület megbízott szakmai vezetõjétõl tudom meg, hogy a tapasztalataik azt mutatják, a városlakók nagyon szolidárisak a hajléktalanokkal kapcsolatban. Rendszeresen kapnak adományokat tõlük, amelyek télen életmentõek lehetnek, de sokan be is telefonálnak a Diszpécser szolgálathoz, ha olyan személyt látnak, akit a téli idõjárás miatt a kihûlés veszélye fenyeget.

[REKLAM]

– A téli krízisidõszak november 1-jétõl április 30-áig tart, ebben az idõszakban a hajléktalan ellátó rendszer magasabb sebességbe kapcsol. Különös figyelmet fordítunk azokra, akik az utcán, közterületen élnek életvitelszerûen. Az egyesület utcai szociális szolgálata napi rendszerességgel keresik fel az utcán élõ embereket, és természetbeni adományokkal, többek között meleg ruhával, takaróval, élelemmel és forró teával segítik õket, de ilyenkor 24 órában elérhetõ a krízisautó szolgálatunk is. Ez azt jelenti, hogy ha bármikor bejelentés érkezik hozzánk hajléktalan emberrõl, kimegyünk a helyszínre és megpróbálunk segíteni neki. Munkánk egy jelentõs része felderítés. Járjuk a várost, információt gyûjtünk a fedél nélküli emberekrõl, hogy minél könnyebben segíteni tudjunk nekik. Mindemellett gyakorta ételt is osztunk nekik. Sokszor csak beszélgetésre, de van, hogy orvosi ellátásra, ételre, ruhanemûre, családi kapcsolatok felderítésére, személyes iratok pótlására, rendszeres jövedelem igénylésének elindítására, vagy éppen munkahely- és albérletkeresésre van szükségük. A legfontosabb, hogy segítsünk nekik abban, a jelenlegi helyzetbõl mindig egy kicsit jobba kerüljenek.

 

„NAGY SIKEREINK is VANNAK”

 

– Nem egy olyan ügyfelünk van, aki 5, 10, vagy ennél is több évig utcán élt, de most már dolgozik közfoglalkoztatottként, rendszeres jövedelmet kap, fûtött helyen alszik, és családi kapcsolatai is javultak. Náluk a siker mértékegysége sokkal apróbb, így ezeket is meg kell becsülni. Ha szenvedélybetegségei rendezõdnek, együttmûködési hajlandósága javul, akkor ezek mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a hajléktalanságból segítsük õt kiléptetni.

 

VÁRJÁK AZ ADOMÁNYOKAT

 

Az egyesület megbízott szakmai vezetõje kéri a városlakókat, hogy amennyiben olyan személyt látnak, akit a téli idõjárás miatt a kihûlés veszélye fenyeget, hívják a Diszpécser szolgálat 06-42/504-618-as telefonszámát, de az egyesület szívesen fogadja a lakosság adományait, különös tekintettel férfinadrágot, -cipõt, takarót, tartós élelmiszert az Eötvös utca 1. sz. alatti irodában is.

(Szerzõ: Bruszel Dóra)