Balesetek a gyalogos-átkelőhelyeken – Fokozott figyelemmel közlekedjünk!
Fotó: Illusztráció

Az elmúlt hetekben több gázolás is történt Nyíregyházán, a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken. A közlekedési balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, ha betartják a szabályokat, óvatosan és figyelmesen közlekednek. Azokat a helyeket, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a járművezetőknek olyan sebességgel szabad megközelíteniük, hogy az elsőbbségadási kötelezettségüknek eleget tudjanak tenni.

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a kijelölt gyalogátkelőhelyek megközelítésének szabályaira. A balesetek száma az elmúlt hetekben az átlagosnál magasabb volt Nyíregyházán. A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik.

– Sajnos Nyíregyházán belterületén az elmúlt egy hétben nagyon sok személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. Rollerrel vagy kerékpárral közlekedőket, futókat gyalogátkelőhelyen ütöttek el. A kijelölt gyalogátkelőhelyek megközelítése a járművezetők részéről kötelező mindig fékkészült állapotban történjen meg. A szabályok értelmében már a gyalogosok tekintetét is keresni kell, hogy időben meg tudjanak állni adott esetben. A város területén történt balesetek egy része roller vagy kerékpáros gázolás, másik része pedig gyalogos gázolás. Két esetben ütöttek el a közelmúltban gyalogosokat átkelőhelyen, az egyik eset a 338-as nyugati elkerülő főútvonalon történt, a másik pedig a Sóstói úton, a kórház közelében. A Derkovits utca közelében egy rollerrel közlekedő fiatal szenvedett súlyos sérüléssel járó balesetet. Külön kiemelném azokat a baleseteket, amikor kerékpáros ütközik rollerrel közlekedővel, vagy gyalogost üt el, esetleg két vagy három kerékpáros ütközik – tájékoztatott Bordás Béla baleseti tudósító, Nyíregyháza városgondnoka.

Az egyre gyakoribb gázolások kapcsán Nyíregyháza városgondnoka mind a gyalogosok és kerékpárral közlekedők figyelmét felhívja a legelemibb szabályra: mindig alaposan nézzenek szét, mielőtt átkelnének az úttesten, vagy lelépnének a járdáról, még akkor is, ha felfestett és táblával jelzett átkelőhelyen haladnak át.