XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozó – Sortűz, lovas díszmenet és bemutatók a programok között
Fotó: Szarka Lajos

Ismét huszártalálkozót rendeznek Nyíregyházán. Az országos szinten is egyedülállónak számító programot először 1991-ben, akkor még több mint félezer huszár részvételével szervezték meg. A rendezvény augusztus 26-ai megnyitóját díszsortűz, gyalogos és lovas díszmenet követi, majd a Sóstói Múzeumfaluban folytatódnak a programok.

Augusztus 26-án ismét mintegy félszáz hagyományőrző huszár érkezik az ország minden pontjáról Nyíregyházára, hogy részt vegyen a XVIII. Nyíregyházi Huszártalálkozón. A délelőtti ünnepélyes megnyitót követő gyalogos és lovas díszmenet után déltől a Sóstói Múzeumfaluba várják az érdeklődőket, többek között bemutatókkal, huszárgenerációk találkozójával és vívásoktatással.

– Délelőtt tíz órától kezdődik a megnyitó ünnepség, ezt hagyományosan mindig a magyar huszár szobornál tartjuk, az Országzászló téren. Itt elhangzanak majd a megnyitó beszédek és Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter úr köszöntője, hálát adnak és imát mondanak a hősökért az egyházak képviselői. Elhelyezzük a magyar huszár emlékére, tiszteletére a koszorúinkat, majd lezajlik a hagyományos díszmenet, amelynek van egy gyalogos része, ahol a helyi területvédelmi ezred díszszakasza csapatzászlóval vonul el a szobor előtt, majd pedig következik a nagy látványosság, közel negyven lovas fog díszmenetben felvonulni. Ezt követően a zenekar levonulásával a központi ünnepség véget ér. Ezután a Sóstói Múzeumfaluba várjuk a vendégeket, ahol délben megnyitjuk a honvédelmi családi napot, amit főként a Nyíregyházán és Nyírtelken szolgáló katonák és családjaik számára szerveztünk – mondta el a kedd délelőtti sajtótájékoztatón Dr. Bene János címzetes múzeumigazgató, a Magyar Huszár Alapítvány titkára.

A magyar huszárok egykori mentalitása egyedülálló volt az egész világban, emberi értékeik, mint például a hazaszeretet, a kötelességtudat és a fegyelem, ma is fontosak és követendők. Immár 18. alkalommal találkoznak Nyíregyházán azok, akik a már hungarikummá vált magyar huszárok múltja és hőstettei iránt érdeklődnek és akiknek szívügye, hogy megőrizzék az emléküket.

– Mi még az idősebbek olyan szerencsében részesülhettük, hogy találkozhattunk azokkal az öreg huszárokkal, akik még a második világháború során lóháton szolgálták a hazát, és csodálatos közös élményeink voltak. Sajnos ők már nincsenek az élők sorában, de a velük való beszélgetésink is megerősítették azt a meggyőződésünket, hogy a fiatalokkal meg kell ismertetni a magyar lovas kultúrának ezt a csodálatos gyöngyszemét, a magyar huszárkultúrát – hangsúlyozta Székely Tibor hagyományőrző huszár ezredes, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke.

Székely Tibor hagyományőrző huszár ezredes arról is beszélt a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, kiemelten fontosnak tartják, hogy bátorítsák a jövő nemzedékét arra, hogy vállaljanak kötelezettséget a hazájukért. Nevelni őket a haza iránti elkötelezettségre, a bátorságra, a hűségre és a bajtársiasságra. A szombaton kezdődő rendezvényen a huszárok mellett a Magyar Honvédség katonái, tűzoltók, rendőrök is bemutatókkal készülnek, hogy maradandó élményt nyújtsanak a találkozón résztvevők számára – minden korosztályra gondolva.

Kapcsolódó galéria

Huszártalálkozó 2023 - beharangozó