Kitüntetés – Állami elismerést kapott Dalmay Árpád
Forrás: Facebook

Állami elismerést kapott Dalmay Árpád nyugalmazott középiskolai tanár, újságíró, a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezetének és a Beregszászért Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Az állam a magyar kultúra kárpátaljai megőrzéséért folytatott munkásságát honorálta. A díjat augusztus 18-án a Hagyományok Házában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át.

„Sikerült szinte magyarrá tennem a beregszászi járást” – többek között ezt emelte ki Dalmay Árpád, mikor megkérdeztük, sokrétű munkásságából mire a legbüszkébb. A Beregszászért Alapítvány kuratóriumi elnöke a magyar kultúra kárpátaljai megőrzéséért és tovább éltetéséért átvehette a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

„Sikerült sok mindent elintézni Beregszászon. Említeném például az utcanevek visszaállítását, a magyar falunevek hivatalossá tételét, tehát ukránul is úgy hívják a falut, ahogy magyarul. Ezen kívül a város címerének és a díszpolgári cím visszaállítását” – mondta el Dalmay Árpád.

Gróf Eszterházy János, Gróf Aponyi Albert, a Székely Hadosztály, Vén Zoltán aranysarkantyús vitéz emléktáblája, valamint a Doni emléktábla. Ezek a Nyíregyházán található monumentumok köthetők Dalmay Árpádhoz, melyek elhelyezését kezdeményezte és kivitelezte.

„Nekem az az elvem, hogy azért vagyunk a világon, hogy nyomot hagyjunk magunk után valamilyen módon. Mivel művész vagy író nem vagyok, ezért ezt ezekkel igyekeztem megtenni. Emléktáblákat, szobrokat állítottam főleg Kárpátalján. Beregszászon 70 emléktábla született a kezdeményezésemre. A kezdeményezésem kiterjedt, Horvátországban, belső-Ukrajnában és Magyarországon is állíttattam emléktáblát, Nyíregyházán 5-öt kezdeményeztem és egy hatodikban is részt vettem” – idézte fel az eseményeket a kitüntetett.

Győry Dezső Beregszászon írt, kéziratban maradt verseinek, Kazinczy Ferenc elveszettnek hitt levelének, Kossuth Ferenc Beregszász város tanácsához írott levelének közreadása, műfordítói tevékenység, szervezői munkásság is jellemezte a nyugalmazott középiskolai tanár életművét. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést pénteken adta át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

„Az általam vezetett Beregszászért Alapítvány korábban Szentpétery Zsigmond-díjat kapott. Erre nagyon büszke vagyok, hogy a megyei közgyűlés ennyire értékelte a munkánkat” – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Dalmay Árpád 1997 óta Nyíregyházán él, ahol egy évig az Új Kelet című megyei lap újságírója, majd a Start Vállalat oktatási központjának tanára volt nyugdíjba vonulásáig. Jelenleg a Beregszászért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezetének elnöke és a Trianon Társaság Nyíregyházi Szervezetének alapító elnöke. A Vitézi Rend és a Szent György Lovagrend, továbbá számos más magyar civil szervezet tagja.