Az „unokázós” csalások megelőzéséért – Rendszeresen tartanak előadásokat
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében rendszeresen tartanak előadásokat a bűnmegelőzési szakemberek az időskorúak sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekményekről és azok megelőzésének lehetőségeiről.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya egész évben kiemelt figyelmet fordít az időskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményekre, azon belül is különösen az úgynevezett „unokázós” csalások megelőzésére. A bűnmegelőzési szakemberek a városi rendőrkapitányságok körzeti megbízottjaival közösen rendszeresen lakossági fórumokon vesznek részt, ahol a megjelent állampolgárokat, főként a szépkorú személyeket hasznos tanácsokkal és megelőzési ajánlásokat tartalmazó szóróanyagokkal látják el.

Legutóbb 2019. március 26-án a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában a tanulók hallgathattak előadást a Nyíregyházi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjaitól az „unokázós” csalásokról. A szakemberek ugyanis nemcsak lakossági fórumokon, hanem az iskolai prevenciós előadásokon is kitérnek erre a bűncselekményre. Előadásaikon felhívják a tanulók figyelmét arra, hogy tájékoztassák a nagyszüleiket is a bűnelkövetési módszerekről és az áldozattá válás megelőzések lehetőségeiről. 

Ugyanebben a témában tartottak előadást a Tiszavasvári Rendőrkapitányság munkatársai is a helyi idősek otthonában 2019. március 21-én.

Bővebben az „unokázós” csalásról:

A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más közeli hozzátartozó nevében hívják fel telefonon és különböző indokkal kérnek pénzt. Előfordulhat, hogy az elkövető adja ki magát az unokának, vagy más hozzátartozónak, hogy az áldozatra nagyobb hatást gyakoroljon.

A leggyakoribb színlelt okok:

  • Az unoka, vagy hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége.
  • Az unoka, vagy hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni.
  • A hozzátartozó bajba került, esetleg fogságban van, csak pénzért cserébe engedik szabadon.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát, kérjenek visszahívást és addig hívják fel azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése és meggyőzése érdekében olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek tényleg a hozzátartozóhoz kapcsolódnak.

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget, hívják a 112-es segélyhívót!

Ne feledjék továbbá, hogy idegeneknek soha ne nyissanak ajtót és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt! Gyanús idegenek látogatása esetén lehetőség szerint jegyezzék meg személyleírásukat, gépjárművük rendszámát.

 

Forrás: police.hu