Az országosnál is szigorúbb határértékek betartásában egyezett meg a Sunwoda a nyíregyházi vezetéssel

Az iparáginál alacsonyabb kibocsátási határértékek is bizonyítják a kínai vállalat fenntartható törekvéseit

Nyíregyháza városvezetése és a Sunwoda Hungary menedzsmentje közösen adtak hírt róla, hogy a 2023 júliusában bejelentett beruházás az eddig nyilvánosságra hozottakhoz képest tovább mérsékeli tervezett környezeti lábnyomát. A korábban már említett megújuló energián alapuló termelésen, a 90 százalékban szürkevízből fedezett vízfogyasztáson, a fokozott zajvédelmen, valamint a városi monitoringrendszerhez való önkéntes csatlakozáson túl – elfogadva a városvezetés ezirányú kérését – az NMP-kibocsátást is az iparág nemzetközi átlagánál jelentősen alacsonyabban tartja majd a vállalat – kapta a tájékoztatást szerkesztőségünk.

A kínai Sunwoda cégcsoport elektromobilitási leányvállalataként funkcionáló Sunwoda Mobility Energy Technology Co., Ltd. (SEVB) eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát építi fel Nyíregyházán, a Déli Ipari Park területén. A vállalatcsoport a fogyasztói elektronikát tekintve a világelsők közé tartozik, leányvállalata pedig az elektromos autók akkumulátorgyártói között a TOP 10-ben szerepel. A Sunwoda Kelet-Magyarország egyik legnagyobb jövőbeli gazdasági szereplőjeként és munkáltatójaként érkezik Nyíregyházára.

A beruházás jelenlegi fázisában a gyár környezetvédelmi dokumentációjának összeállítása zajlik, amely kapcsán már most kijelenthető: a Sunwo­da a társadalmi felelősségvállalás, a környezettudatos és transzparens működés iránti elkötelezettsége okán, az akkumulátorgyártási tevékenység során a vonatkozó jogszabályi előírásoknál szigorúbb határértékeket vállal. Mindezt azon technológiai megoldások alkalmazásával tervezi elérni a vállalat, amelyeket az Európai Bizottságnak az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU európai parlamenti és tanácsi irányelv szerinti, elérhető legjobb technikákkal (BAT) kapcsolatos következtetéseket tartalmazó különböző végrehajtási határozatai írnak elő.

Zöldmegoldások: energia, víz, szennyvíz, zajcsökkentés

Az Európai Unió által meghatározott elektromo­bilitási átállási folyamat részeként érkezik a Nyíregyházi Déli Ipari Parkba a Sunwoda, mely elektromos autók­hoz készít majd komplett akkumulátorokat. A gyár termelése a tervek szerint megújuló energián fog majd alapulni, a vízfogyasztást pedig 90 százalékban tisztított szennyvízből, továbbtisztítás révén nyert szürkevízből tervezi a vállalat megoldani. Ez azt jelenti, hogy a szürkevíz hálózat önkormányzat általi kiépítését követően a gyár vízfogyasztásának mintegy 90 százalékát ezen víz biztosítja majd. Ezzel egyidejűleg a Sunwoda a gyártás során keletkezett szennyvizet üzemen belül többlépéses tisztítási technológiával előkezeli, majd a 28/2004. (XII. 25.) KvVM rendelet által meghatározott határértékeknél magasabb minőségben (tehát kisebb szennyezőanyag-tartalommal) engedi a csatornarendszerbe.

A zajterhelés csökkentése érdekében a berendezések már a gyáron belül úgy lesznek elhelyezve, hogy azok üzemelése a lehető legkisebb külső zajkibocsátással járjon. Az esetleges hanghatások minimalizálására zajvédő falakat is telepít a vállalat, annak ellenére, hogy a gyártócsarnokok hozzávetőlegesen másfél kilométerre lesznek a legközelebbi lakott területtől.

NMP: számottevően alacsonyabb határértékű kibocsátás!

„A folyamatos egyeztetések eredményeként újabb szigorú emissziós keretrendszer alkalmazásában jutottunk egyezségre a nyíregyházi városvezetéssel: az akkumulátorgyártással összefüggésben gyakran említett NMP (N-metil-2-pirrolidon) kibocsátására a vállalt határérték az 1,0–1,8 mg/Nm3 közötti tartományban marad pontforrásonként. Ez az intervallum a nemzetközi gyakorlathoz mérten is rendkívül alacsony, ezáltal jól mutatja a Sunwoda környezettudatos hozzáállását a nyíregyházi üzem kapcsán”

– hangsúlyozta Joe Wang, a Sunwoda Hungary ügyvezetője.

Csatlakozás a nyíregyházi önkormányzat szigorú monitoring rendszeréhez

A nyíregyházi önkormányzat által – a hatósági ellenőrzési rendszer mellett – saját hatáskörben létrehozott, rendkívül szigorú monitoring rendszerhez a Sunwoda szintén önként csatlakozott. Így a talaj- és csapadékvízre, valamint a talaj- és levegőminőségre vonatkozó adatok folyamatosan nyomon követhetőek lesznek a nyilvánosság számára, ezzel is elősegítve a hiteles és transzparens működést.

Előkészítő munkálatok

Az építkezés várhatóan jövőre indul, míg a gyártás a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik, lítium-ion energiaforrásokkal ellátva Nyíregyházáról a kontinens autóipari szereplőit. Jelenleg a régészeti feltárások, valamint a kapcsolódó előkészítő munkálatok zajlanak a beruházó saját kockázatára, valamint ezzel párhuzamosan történik a környezetvédelmi engedélyezési dokumentáció összeállítása.

Társadalmi felelősségvállalás és helyi együttműködések

A munkavállalókon túl a beszállítókkal való együttműködésre is számít a Sunwoda Nyíregyházán, hiszen a kínai vállalat nem pusztán egymás mellett élésre, hanem valódi partnerségre törekszik a helyiekkel. Kiemelt cél az oktatási intézményekkel való együttműködés, a képzés minden szintjén. Emellett többéves társadalmi felelősségvállalási stratégia kialakításáról is döntött a Sunwoda és Nyíregyháza, melyek olyan helyi közösségi kezdeményezéseket érintenek, mint például a közterület-fejlesztések, a megújuló energiára való átállás, a tömegsport, az oktatás, a környezet- és természetvédelem, vagy a szociális és az állatok jóllétéről gondoskodó programok.

A TOP 10-ben, elismerten, kiemelten áldozva a kutatásfejlesztésre

A Sunwoda cégcsoportról röviden: az 1997-ben Sencsenben alapított vállalat dinamikusan növekszik; több mint 42 000 alkalmazottal (köztük 2600 kutatómérnökkel) és az egyik legmagasabb K+F kiadással rendelkezik a globális akkumulátorgyártók között. A cég világelső a fogyasztói elektronikai akkumulátorok területén, leányvállalata, az SEVB pedig a 10 legnagyobb akkumulátorgyártó cég egyike, mely 2022-ben elnyerte a Benchmark „Tier 1-es Autóipari Akkumulátor Gyártó” minősítését is.

Közismert tény, hogy az Európai Unióban elsőrendű cél az emissziós kibocsátások drasztikus csökkentése, a zöldátállás felgyorsította az elektro­mobi­li­tásban is a fejlesztéseket, jelentős gyártók állnak át tisztán elektromos járművek előállítására. Az autók „lelkét” jelentő akkumulátorok előállításában – sok, azóta az élesedő versenyben óriási erőket megmozgató országot megelőzve –, Magyarország jelentős pozíciót vív ki magának a technológiai versenyben, százezreknek őrizve meg munkahelyét az autóiparban, s tízezreknek újakat teremtve. A Sunwoda beruházása révén Nyíregyháza szintén felkerülhet az autóipar globális térképére.